MVO

Plus Zwitsers referendum over maatschappelijk verantwoord ondernemen weggestemd

Zwitserland heeft een referendum gehouden over schendingen van mensenrechten bij bedrijven en hun toeleveranciers. Maar mede door het ingewikkelde kiessysteem haalde het voorstel het niet. Europa is wel nog steeds van plan om bindende normen rond due diligence te introduceren in 2021.

Inès Aoun | 30 november 2020
Vote 3569999 1920

Zeker enkele keren per jaar komen er verhalen in het nieuws over werknemers in ontwikkelingslanden die in mensonwaardige omstandigheden moeten werken. Vaak gaat het om toeleveranciers van multinationals. Die verschuilen zich soms achter hun leveranciers. Maar meer en meer klanten en aandeelhouders vragen bedrijven om meer in te zetten op due diligence. Dat betekent dat je risico’s op het vlak van mens en milieu in de hele werking van je bedrijf aanpakt en ook aandacht hebt voor de toeleveringsketen.

Rapportage

Responsible Business Initiative diende het volgende voorstel in: alle bedrijven die zich in Zwitserland hebben gevestigd, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor fouten van toeleveranciers in het buitenland. Tenzij ze aantonen dat ze op voorhand een gedetailleerde analyse van de impact op mens en milieu hebben uitgevoerd.

Een kleine meerderheid van de Zwitsers stemden voor het voorstel (50,7 procent). Maar er werd geen meerderheid op het niveau van de kantons bereikt. Slechts 8,5 van de 23 kantons gingen akkoord. Daardoor treedt het afgezwakte voorstel van de overheid nu in werking. Dat voorstel verplicht bedrijven om te rapporteren over mensenrechten, milieubescherming en corruptie, zonder dat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden voor mogelijke schendingen.

De nederlaag komt niet geheel onverwacht. Multinationals – die vooral getroffen zouden worden door het voorstel – bieden werk aan zowat een vierde van de Zwitsers.

EU-normen

Hoewel de kous in Zwitserland voorlopig af is, volgt in 2021 wellicht een Europees voorstel. Dat heeft Europees Commissaris voor Justitie Reynders in april beloofd. Ook de Verenigde Naties bekijken de mogelijkheid om tot bindende normen te komen. Heel wat lidstaten, waaronder Frankrijk, hebben al kaders opgesteld om due-diligencenormen af te dwingen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.