Ecopower wil zonnepanelen op daken van gevangenis

Ecopower gaat met de Regie der Gebouwen aan tafel zitten om te praten over de plaatsing van zonnepanelen op twee gevangenissen in Leuven. Volgens Dirk Vansintjan van het energiebedrijf is er op de daken van beide strafinrichtingen ongeveer 13.000 vierkante meter oppervlakte beschikbaar. De daken lenen zich uitstekend voor zonnepanelen.

Paul Gebruers | 8 februari 2018
Gevangenis Leuven

De stad Leuven sloot vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst met Ecopower om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Naast initiatieven om het energieverbruik efficiënter te maken is het de bedoeling om projecten voor hernieuwbare energie te lanceren.

Daarvoor werd samen met andere partners het project Licht Leuven (Lokaal Initiatief voor een Coöperatie Hernieuwbare Transitie) in het leven geroepen. Dat initiatief moet resulteren in een coöperatieve die duurzame energieprojecten op touw zet waarin burgers kunnen participeren.

Ook brouwerij en universiteit

Als onderdeel van dit Leuvense energieprogramma wil Ecopower zonnepanelen plaatsen op de daken van de hoofdgevangenis Leuven Centraal en de hulpgevangenis. “De gevangenissen zijn maar een deel van de gebouwen in het Leuvense die we screenen op mogelijkheden voor zonnepanelen”, zegt Dirk Vansintjan. “We kijken ook naar scholen, militaire gebouwen, brouwerijen, banken en de universiteit. We trachten de eigenaars te overtuigen om ofwel zelf een initiatief te nemen, ofwel de kans te bieden aan een coöperatie waarin burgers participeren.”

Ecopower is ook van plan om de participatieve samenwerking uitbreiden naar de hele provincie. “Leuven heeft daarover al overleg gepleegd met de buurgemeenten. In samenwerking met het provinciebestuur wordt het project uitgebreid tot heel Vlaams-Brabant. We denken dat er in die provincie plaats is voor een viertal streekcoöperaties.” 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!