Zomerse zonne-energie vervangt 29 miljard euro aan aardgas in de EU

De Europese Unie produceerde afgelopen zomer een recordhoeveelheid zonne-energie. Als de huidige groei aanhoudt, halen we de doelstellingen van REPowerEU. Voorlopig staat een traag vergunningsproces die ambitie nog in de weg.

Koenraad Coel | 26 oktober 2022
Sunshine Jordan Wozniak X P Agme Ea6S Unsplash

De onafhankelijke denktank Ember stelde een rapport op over de productie van zonne-energie tijdens de afgelopen zomer in de Europese Unie. Daaruit blijkt dat de EU van mei tot augustus 99,4 TWh opwekte met zonnepanelen, een stijging van 28 procent vergeleken met een jaar geleden. Dat komt overeen met een recordaandeel van 12,2 procent van de totale elektriciteitsproductie. Zonne-energie klopt daarmee wind (11,7 procent) en water (11 procent), maar blijft wel nog onder het aandeel van kolen (16,5 procent) in de Europese energiemix. Op het niveau van de lidstaten is België een van de 18 landen die een nieuw record stellen, met een aandeel van 12,8 procent voor zonne-energie. Nederland blijft voor het tweede jaar op rij koploper met 23 procent.

Aardgas uitgespaard

De sterke groei van hernieuwbare energie legt Europa geen windeieren, zeker nu de oorlog in Oekraïne voor stijgende gasprijzen zorgt. Volgens Ember produceerde zonne-energie deze zomer het equivalent van zo’n 29 miljard euro aan geïmporteerd aardgas. Alleen al de nieuwe capaciteit aan wind en zon die sinds het begin van de oorlog geïnstalleerd werd, was 11 miljard euro aan aardgas waard, volgens berekeningen van Bloomberg.

Het tempo van het afgelopen jaar is bemoedigend en zou voldoende zijn om de doelstelling te realiseren van REPowerEU: een aandeel van 45 procent hernieuwbare energie in 2030. Helaas is Ember veel minder optimistisch voor de verwachte groei in de komende jaren. Daar halen we nog niet eens helft van de benodigde nieuwe capaciteit om onder 1,5°C klimaatopwarming te blijven. Ember ziet vooral het trage vergunningsproces als struikelblok voor nieuwe zonne-energie. Het doet daarom een oproep aan de Europese Unie om snel werk te maken van administratieve vereenvoudiging.

Bron: ember-climate.org, bloomberg.com

SDG

Betaalbare en duurzame energie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!