Plus Primeur: Zeeuwse fabriek gaat isolatieschuim recycleren

In het Nederlandse Terneuzen bouwen 56 Europese industriële partners een recyclagefabriek voor broomhoudend EPS of bouwisolatieschuim. De basispolymeer en het broom die in dat materiaal zitten, krijgen zo een tweede leven.

Ellen Vervoort | 21 april 2020
11189563746 1Da377268B O
In Europa lopen nog andere projecten die de recyclage van piepschuim moeten vereenvoudigen.
© Tamaki Sono (CC BY 2.0)

Broomhoudend EPS (expanded polystyrene) is een thermisch isolatiemateriaal. Het valt moeilijk te recycleren omdat het onder andere de vlamvertragende stof hexabroomcyclododecaan (HBCD) bevat. HBCD is sinds 2015 verboden in de EU. Daardoor wordt het materiaal – dat vooral in huizen uit de jaren zestig en zeventig zit - vooral gestort of verbrand.

Om dat probleem op te lossen, riepen 56 bedrijven en partijen uit de keten PolyStyreenLoop in het leven. Ze sloegen de handen in elkaar om een manier te vinden om HBCD-houdende EPS toch te recycleren. Vandaag is in het Nederlandse Terneuzen de eerste steen voor een proeffabriek gelegd. Daar zullen de partners vanaf het voorjaar van 2021 EPS en polystyreen hardschuim dat de vlamvertragende stof bevat recycleren.

Grondstoffen krijgen tweede leven

Het samengeperst isolatieschuim dat in Terneuzen toekomt, is afkomstig uit verschillende Europese inzamelplaatsen. In het recyclageproces worden het isolatieschuim en het HBCD van elkaar gescheiden. De schadelijke stof wordt vernietigd, maar zowel de basispolymeren als de broomatomen uit het materiaal blijven behouden zodat ze in nieuwe producten kunnen worden gebruikt.

Het broom gaat naar een nabijgelegen chemiebedrijf die het herwonnen broom opnieuw kan toepassen in een andere broomhoudende vlamvertragers.

Financierders

In totaal zal de fabriek 15 miljoen euro kosten. Daarvan dragen de Europese Unie en de provincie Zeeland samen 3,7 miljoen euro bij. Een coöperatie van inzamelaars van isolatieschuim uit heel Europa legt eenzelfde bedrag op tafel. Andere financierders zijn onder andere Rabobank en het Nationaal Groenfonds van Nederland. Als het project succesvol is, hopen de partners ook elders in Europa een fabriek te bouwen.

Andere projecten

In Europa lopen nog andere projecten die de recyclage van piepschuim moeten vereenvoudigen. Zo staat er nabij de haven van Hanstholm in Denemarken een recyclagefabriek die jaarlijks 4200 ton EPS-visbakjes omzet in plastic pellets. Sinds juni 2018 recycleert de fabriek niet alleen de 150 ton aan piepschuimen bakjes die de haven van Hanstholm lokaal genereert, maar ook EPS-stromen uit andere Deense havens en stromen afkomstig van de vissector in buurlanden.

Binnen het Europese project PUReSmart zoeken polymerenproducten Recticel en Covestro in samenwerking met partners als UGent en KU Leuven dan weer naar manieren om polyurtheaan (PUR) circulair te maken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Partnerschap om doelstellingen te bereiken