Plus Wordt het in de toekomst mogelijk om elektriciteit op te slaan in bakstenen?

Amerikaanse onderzoekers van Washington University in St. Louis hebben een coating ontwikkeld die ervoor zorgt dat bakstenen elektriciteit opslaan en geleiden. De bakstenen met speciale coating zouden volgens de wetenschappers noodverlichting en slimme sensoren van stroom kunnen voorzien.

Inès Aoun | 13 augustus 2020
Brick Electric 716X500
D’Arcy laboratory

De coating is gemaakt uit een specifiek polymeer, namelijk PEDOT. De nanovezels van het polymeer dringen tot diep in de poreuze stenen door. De rode kleur van de bakstenen (ijzeroxide) zet de polymerisatiereactie in gang. “De baksteen wordt hierdoor een soort ‘ionenspons’ die elektriciteit geleidt en opslaat”, aldus Julio D’Arcy, een van de auteurs van de studie. Alle roestkleurige bakstenen komen trouwens in aanmerking. De onderzoekers gebruikten goedkope stenen van de doe-het-zelf-keten Home Depot.

Slimme sensoren

De onderzoekers gaan ervan uit dat de bakstenen aangesloten kunnen worden op zonnecellen. De bakstenen met speciale coating zouden voldoende stroom opslaan om noodverlichting en slimme sensoren (die de temperatuur en luchtvochtigheid meten of die bewegingen registreren) te laten werken. Zo’n sensoren, die nu vaak draaien op batterijen, zullen in de toekomst meer en meer gebruikt worden.

Volgens hun berekeningen zouden vijftig bakstenen de noodverlichting gedurende vijf uur van stroom kunnen voorzien. De wetenschappers dromen ook luidop van een gecoate bakstenen muur die als supercondensator kan dienen, die duizenden keren per uur opgeladen kan worden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.