Woningpas voortaan ook beschikbaar voor ondernemingen

Vlaanderen breidt het toepassingsgebied van de woningpas, het digitaal paspoort voor woningen, uit. Vanaf nu kunnen ondernemingen de woningpas raadplegen en delen met derde partijen. Potentiële kopers kunnen zich zo maximaal over de woning informeren.

Inès Aoun | 24 januari 2022
Woningpas
©Woningpas Vlaanderen

De woningpas was al beschikbaar voor natuurlijke personen, nu kunnen ondernemers het digitale paspoort raadplegen voor woningen die in hun eigendom zijn. Een wettelijk vertegenwoordiger, zoals een zaakvoerder, krijgt automatisch toegang. De zaakvoerder (of diegenen met toegangsrecht tot de woningpas) kan de toegang ook met derde partijen delen. Zo krijgt een kandidaat- koper, kandidaat-huurder, immomakelaar, notaris of renovatieadviseur de kans om zich grondig te informeren.

Renovatieverplichting

De timing voor de uitbreiding van de woningpas is geen toeval. Vanaf 1 januari van dit jaar is het verplicht om niet-residentiële gebouwen vijf jaar na aankoop grondig te renoveren tot label C en vier energiebesparende maatregelen uit te voeren. De woningpas zorgt niet alleen voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt ook het volledige renovatietraject. De tool biedt een handig overzicht van de stappen die je moet doorlopen tijdens het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van de woning. Ook de volgorde van de uitvoeringswerken, de kostprijs, de resultaten van het EPC en de bijhorende premies vind je daar terug.

Je kan de woningpas eenvoudig raadplegen op https://woningpas.vlaanderen.be door in te loggen met je e-ID, token of via de itsme®-app. Om de woningpas nog toegankelijker te maken, kunnen ondernemingen vanaf nu ook vanuit het e-loket voor ondernemers van VLAIO rechtstreeks naar de woningpas van hun woning(en) navigeren.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!