Windturbine voorziet haven van Oostende deels van eigen elektriciteit

In de haven van Oostende, op de Rebo-terminal, is een eerste windturbine in gebruik genomen. De Xant M-21 turbine kan honderd kilowatt produceren en zal stroom leveren aan lokale havenbedrijven.

Margot Kennis | 2 juli 2018
Xant007
© Port Oostende

Het gaat om een middelgrote turbine die doorgaans wordt gebruikt voor decentrale energieproductie. Omdat de haven van Oostende in de buurt van de luchthaven ligt, was het niet mogelijk om een groter model te plaatsen. De Xant M-21 turbine werd vlakbij de stroomafnemer geplaatst, zodat de geproduceerde energie lokaal gebruikt kan worden in de haven.

280 nieuwe windturbines

Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is de nieuwe windturbine een concrete toepassing van het Vlaamse Windplan. Dat moet er mee voor zorgen dat Vlaanderen de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie haalt. Concreet moeten er tegen 2020 280 nieuwe windturbines bijkomen op het Vlaamse grondgebied.

Interreg 2 Zeeën-programma

De werking van de windturbine wordt de volgende maanden van dichtbij gemonitord in het kader van PECS (Ports Energy and Carbon Savings). Dat Europees project, waarvan de haven van Oostende projectleider is, kadert op zijn beurt in het Interreg 2 Zeeën-programma. Dat zet in op de ontwikkeling van vernieuwende technologieën die de CO2-productie in havengebieden verminderen en de energie-efficiëntie verbeteren.

Het Interreg 2 Zeeën-programma is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en heeft voor de periode 2014-2020 een budget van 241 miljoen euro om projecten te ondersteunen. Het gaat om een internationaal programma, dat Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen als partners heeft.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!