Wind- en zonne-energie warmen elektrische boiler op

Start-up Thermovault en Europ Electric ontwikkelen een toestel om een elektrische boiler op te warmen met hernieuwbare energie. De uitvinding van de Genkse bedrijven kan een forse besparing betekenen op de energiekost van boilers en wordt vanaf volgende maand getest.

Paul Gebruers | 1 februari 2018
Boiler 1816642 1280

Een elektrische boiler laten werken op wind- of zonne-energie op momenten dat die beschikbaar is: daar gaat het om in de uitvinding van Thermovault, een start-up uit het technologiepark Thor Park in Genk. Het bedrijf krijgt steun van gebuur Europ Electric, een installateur van elektrische installaties. De bedenker van het systeem is de Genkse ingenieur Sandro Iacovella, die vorige maand zijn baan bij KU Leuven opzegde. “Onze oplossing is toepasbaar in elk type van boiler”, zegt Iacovella.

Om flexibel met aanbod en vraag van energie om te springen, is het toestel voorzien van slimme software. "Het toestel staat via wifi in contact met een router. Van daaruit wordt alle data doorgestuurd naar een centrale unit. Die meet constant de beschikbare energie en doet de boiler laden op het moment dat er een overschot aan energie is, bijvoorbeeld bij veel wind of zon. Zo kunnen gebruikers de hernieuwbare energie opslaan wanneer ze beschikbaar en goedkoop is."

Thermovault is gelinkt aan Energyville, het onderzoeksinstituut in Genk, en de Berkeley University of California in de Verenigde Staten. “In samenwerking met Europ Electric, dat gespecialiseerd is in boilers, zijn we er alvast in geslaagd een boiler van energiecategorie D terug te brengen tot categorie B.”

De toepassing wordt eind maart bij wijze van test geïnstalleerd in 124 appartementen. “De tests moeten uitwijzen of serieproductie haalbaar is”, stelt Iacovella. Het project krijgt innovatiesteun van het nieuwe provinciale subsidiefonds om Limburgse kmo’s te ondersteunen bij hun innovatieve trajecten.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!