Plus Werkt Vlaanderen mee aan het Hyperloopnetwerk?

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits laat VIL (het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen) onderzoeken of Vlaanderen moet meestappen in het Hyperloopnetwerk. “De mogelijkheden van het Hyperloopsysteem zijn fenomenaal. Het is nog toekomstmuziek, maar het zou een belangrijke stap zijn om het goederentransport over de weg terug te dringen”, aldus Crevits.

Inès Aoun | 15 juni 2021
Motion Shot Copyright Hardt Hyperloop  Unstudio
Hardt (een spin-off van de TU Delft) is bezig met de ontwikkeling van een Europees Hyperloopnetwerk.

We frissen even je geheugen op. In een hyperloop bewegen voertuigen (‘pods’) door een buis onder lage druk. Omdat er weinig tot geen weerstand is, kan dat met een snelheid van meer dan 1000 kilometer per uur en met een hoge frequentie. Rekening houdend met hellingen en bochten is een maximumsnelheid van 500 kilometer per uur echter meer waarschijnlijk. Via het systeem kunnen goederen of mensen pijlsnel van de ene stad naar de andere getransporteerd worden. Zo duurt het traject Brussel-Schiphol slechts 21 minuten, in plaats van pakweg 2 uur.

Technologische pioniers

Om de treinen-in-buizen te laten rijden, moet er nieuwe infrastructuur aangelegd worden. De testinfrastructuur zal in Nederland en Frankrijk worden gebouwd. Maar misschien kan Vlaanderen hier wel wat in betekenen. “Vlaanderen telt immers heel wat technologische pioniers die kunnen bijdragen aan het onderzoek of de ontwikkeling van zo’n nieuw vervoersconcept”, zegt minister Crevits.

In een verkennende studie, uitgevoerd in opdracht van VLAIO in 2019, werden de opportuniteiten voor de Vlaamse industrie en kennisinstellingen in kaart gebracht. Dat gaat vooral over de ontwikkeling van die componenten van het systeem waarvoor een sterke industriële capaciteit en academische kennis nodig is. De aanbevelingen in de VLAIO-studie zullen nu worden geconcretiseerd door VIL, de speerpuntcluster voor Logistiek. VIL wordt aangesteld als Hyperloopmanager om de interesse en capaciteit van de Vlaamse industrie en universiteiten te analyseren en te peilen naar hun commitment om hier een prominente rol in te spelen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.