We zamelden nooit eerder zoveel afgedankte elektro in

In 2019 zamelde Recupel 44 miljoen afgedankte elektrische apparaten in. Samen wogen die 122.548 ton: een record. Iedere Belg bracht gemiddeld 10,7 kilo aan afgedankte elektro of lampen naar een inzamelpunt. De vele sensibiliseringsacties lijken dan ook vruchten af te werpen.

Katleen Put | 19 mei 2020
Kapotte Gsm
De stijging was het grootst bij de inzameling van kleine elektronische apparaten zoals gsm's.

In 2019 zamelde de Belgische bevolking 122.548 ton aan afgedankt elektro en lampen in. Dat is 4,4 procent meer dan in 2018, toen de teller op 117.383 ton stond. De stijging was het grootst bij de inzameling van kleine elektronische apparaten, zoals gsm’s en laptops: die nam toe met 36 procent. De toename lokt positieve reacties uit bij Recupel, de vzw die in België instaat voor de inzameling en verwerking van elektroapparaten en lampen.

“De positieve tendens is onder meer een resultaat van de vele inzamel- en sensibiliseringscampagnes die we de afgelopen jaren gevoerd hebben”, zegt Hans De Bont van Recupel. “Onze communicatiecampagnes maken duidelijk dat elektro geen afval is: het bevat de grondstoffen van morgen. Elektrische toestellen recycleren is milieuvriendelijker dan nieuwe grondstoffen ontginnen. Het creëert bovendien lokale tewerkstelling en vermindert de vraag naar conflictmineralen uit het Zuiden.”

Artificiële intelligentie

Ook in de toekomst wil Recupel zich blijven inzetten voor de circulaire economie. Zo onderzoekt de vzw in 2020 onder meer het gebruik van artificiële intelligente in het sorteerproces. Samen met onderzoekscentrum imec ontwikkelt Recupel beeldherkenningssoftware die een afgedankt toestel bijvoorbeeld kan herkennen als een gsm van een bepaald merk. In een later stadium zou het zelfs mogelijk moeten worden om het juiste type en het productiejaar te herkennen. Zo kunnen bepaalde materialen of onderdelen gericht hergebruikt worden bij de productie van nieuwe toestellen.

Bron: Recupel

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!