Plus Wanneer breekt CO2-recyclage eindelijk door?

De carbon capture and utilisation-technologie is de kinderschoenen ontgroeid, vertelde professor Korneel Rabaey van de UGent ons bijna drie jaar geleden. De echte doorbraak laat echter op zich wachten. Susanova ging op zoek naar de grootste struikelblokken.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
CO2 als grondstof
Inès Aoun | 29 maart 2021
Shutterstock 752113921

Om onze samenleving volledig klimaatneutraal te maken en onze industrie los te weken van fossiele grondstoffen, hebben velen hun hoop gevestigd op carbon capture and utilisation (CCU, zie kader). In België hebben enkele grote spelers – waaronder de havens van Antwerpen en van Gent – grootschalige proefprojecten opgestart. Vooral het Steelanol-project van staalreus ArcelorMittal wordt in de rest van de wereld met argusogen gevolgd. Korneel Rabaey van het Center for Microbial Ecology and Technology van de UGent: “Vanaf volgend jaar produceert ArcelorMittal op zijn site in Gent jaarlijks 86.000 ton ethanol. We spreken dus niet meer over kleinschalige laboratoriumproeven.”

Volgens de database van CO2 Value Europe, de Europese denktank rond CCU, staan er in België zeventien projecten in de steigers. Doctor Célia Sapart, communicatie- en klimaatwetenschapsdirecteur van CO2 Value Europe: “België speelt echt wel een pioniersrol op dat vlak. Er is dan ook veel potentieel dankzij de havens, de chemiesector en de zware industrie.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.