Waalse windenergie overschrijdt symbolische grens

Het afgelopen jaar kwamen er in België 114 windturbines bij. Daarvan staan 25 turbines in Vlaanderen, 44 op zee en maar liefst 45 op Waals grondgebied. Wallonië komt zo aan een totaal geïnstalleerd vermogen aan windenergie van 1036 megawatt, ongeveer evenveel als één van de kernreactoren in Tihange.

Koenraad Coel | 29 januari 2020
Wind Malith Dk Ydr Unc9 Nkc4 Unsplash

Dankzij de sterke groei afgelopen jaar komen de doelstellingen van het Waalse windenergiepact binnen bereik. Tegen eind 2020 streeft Wallonië naar een geïnstalleerd vermogen van 1150 megawatt aan windenergie, genoeg om het jaarlijkse energieverbruik van meer dan 500.000 gezinnen te dekken. “Dat is haalbaar.” stelt Fawaz Al Bitar, adviseur bij Edora, de vereniging van hernieuwbare energieproducenten van Brussel en Wallonië: “Maar of we in 2030 aan het doel van 1950 megawatt komen, zal afhangen van de maatregelen van de nieuwe regering.”

Juridische onzekerheid het grootste struikelblok

Aan ambitie is er alleszins geen gebrek. Op dit moment zijn er plannen voor bijna drieduizend megawatt aan projecten, in verschillende stadia van ontwikkeling, zoals impactstudies of vergunningsaanvragen. Het grote probleem doet zich daarna pas voor. Volgens Edora zijn er momenteel 315 megawatt aan projecten die vastzitten bij de Raad van State. Daar kunnen een handvol tegenstanders een project meerdere jaren blokkeren. Bijna driekwart van de vergunningen in deze fase worden geannuleerd. Daarom wil de sector dat de Waalse regering meer specifieke criteria en procedures opstelt voor de inplanting van nieuwe turbines.

Bron: wind.ode.be, edora.org, belgianoffshoreplatform.be, Le Soir, brusselstimes.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!