Plus VUB-onderzoek bewijst dat duurzaam en betaalbaar wonen hand in hand kunnen gaan

Charlotte Cambier van de VUB-onderzoeksgroep Architectural Engineering toonde in haar doctoraat aan dat de kosten van aanpasbare woonsten veel lager liggen dan die van klassieke gebouwen.

Inès Aoun | 20 januari 2022
Pexels Monica Silvestre 4249477

Een modulaire woonst is gebouwd met herbruikbare, demonteerbare en duurzame materialen. Daardoor kan het gebouw gemakkelijk aangepast worden aan een veranderde woonsituatie. Het is een van de principes van circulair bouwen.

Lagere impact op het milieu

Uit het onderzoek blijkt dat alle kosten - vanaf de bouw tot de sloop en inclusief onderhoud, reparaties en vervangingen - lager liggen bij een aanpasbare dan bij een klassieke woonst. Cambier: “In een aanpasbare woning kies je zelf hoeveel ruimtes er nodig zijn voor je gezinssituatie. Hierdoor moeten er minder materialen aangekocht worden, waardoor de aankoopkosten lager liggen. De jaren erna kan je de onderhoudskosten drukken omdat er minder gebouwelementen zoals schrijnwerk en afwerkingsmaterialen onderhouden en gerepareerd moeten worden. Om dezelfde reden is de aanpasbare woning ook materiaalefficiënter en ligt de impact op het milieu lager.”

De demonteerbare materialen die worden gebruikt, zijn in eerste instantie niet goedkoper. Cambier: “Maar het kan op lange termijn wel voordeliger uitvallen. Je kan de demonteerbare materialen bijvoorbeeld doorverkopen. ”

Studentenkoten omgebouwd

Het VUB Architectural Engineering-team is al lang bezig met circulair bouwen. In 2019 huldigden de onderzoekers het Circular Retrofit Lab in, waar acht iconische studentenkoten op de campus Etterbeek werden omgebouwd tot het eerste Europese circulaire renovatieproject. Het team onderzoekt momenteel hoe het nemen van de juiste beslissingen tijdens het ontwerpproces circulair bouwen kan stimuleren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.