Plus VUB lanceert ambitieus duurzaamheidspact: "Als universiteit hebben wij een voorbeeldrol"

Veel hogescholen en universiteiten dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) start dit academiejaar met een intensief traject rond de SDG’s. “Als universiteit moeten wij het goede voorbeeld geven”, stelt rector Caroline Pauwels. “Les geven over duurzaamheid is belangrijk, maar niet genoeg: walk the talk, daar draait het om.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine september 2020
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Eindejaarreeks 2020: keuze van de redactie
Katleen Put | 28 september 2020
Caroline Pauwels 2 © Vub
Rector Caroline Pauwels, VUB: "Vanaf oktober gaan we verschillende ateliers rond de vijf P's organiseren, zodat we tegen het voorjaar van 2021 een 'pact' met concrete doelen kunnen voorstellen."
© VUB

Caroline Pauwels staat sinds 2016 aan het hoofd van de VUB. In 2020 gaat haar tweede termijn als rector in. Die kans grijpt ze aan om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties in de spotlights te zetten. “De SDG’s zijn voor mij een positieve leidraad naar een duurzame toekomst”, steekt de rector van wal. “Een positief toekomstverhaal is voor iedereen belangrijk, maar nog meer voor jongeren. De maatschappij is vandaag doordrenkt van alarmisme en negatieve berichtgeving: rond het klimaat, racisme, veiligheid, armoede, COVID-19 … Jonge mensen kunnen depressief worden van het constante gevoel dat het slechter en slechter gaat met de wereld. Ze hebben vertrouwen nodig voor de toekomst. Dat vertrouwen willen wij als universiteit een stukje aanreiken, onder meer via de SDG’s.”

Heeft de VUB een eigen visie op duurzaamheid?

Caroline Pauwels: “Ons eerste duurzaamheidsbeleid dateert van 2011. Aanvankelijk ging dat vooral over de gekende topics: lokale voeding, minder afval, energiezuinige gebouwen ... De inspanningen zijn jaar na jaar gegroeid: zo hebben we inmiddels een ‘Green Team’ en organiseren we bootcamps rond duurzaamheid. In 2015 hadden we onder de noemer WeAreParis al een activerende campagne. We stuurden onze studenten via duurzame transportmiddelen naar modelprojecten in binnen- en buitenland. Ook toen al wilden we hen tonen dat het individu wel degelijk het verschil kan maken. Toen ik in 2016 aantrad als rector, werd ‘radicaal duurzaam zijn’ als streefdoel in het strategisch plan opgenomen, naast radicaal democratisch, radicaal divers en radicaal digitaal. Die vier aspecten moeten samen hun stempel drukken op onze werking.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.