Vlamingen zamelen recordaantal batterijen in

Bebat en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zamelden vorig jaar 26.164.754 gebruikte batterijen in, een recordaantal. Dankzij de ludieke campagne ‘Gezocht’ steeg het inzamelcijfer tussen oktober en december met 50 procent.

Lien Moris | 19 februari 2020
Campagne Bedankt Bebat
Bebat

“Wij vragen uw aandacht voor volgend opsporingsbericht. Gemiddeld houden er zich zo’n dertig lege batterijen schuil bij elk Vlaams gezin, wellicht ook bij u. Ze liggen meestal in de keuken, berging of kelder. Ze zijn vaak klein, maar kunnen ook groter en zelfs herlaadbaar zijn.”

Zo begint het ‘opsporingsbericht’ dat Bebat en afvalstoffenmaatschappij OVAM afgelopen oktober de wereld in stuurden om mensen aan te sporen hun gebruikte batterijen naar een inzamelpunt te brengen. De campagne was een ongezien succes: in de periode van oktober tot en met december haalde Bebat een record van 601.790 kilogram batterijen op. Ter vergelijking: vorig jaar werd over dezelfde periode 400.659 kilo batterijen ingezameld.

Recyclage van waardevolle metalen

De meer dan 26 miljoen batterijen leveren zo’n 3 ton kobalt, 11 ton nikkel en 138 ton ijzer op. Waardevolle materialen die Bebat een nieuw leven geeft. Ze kunnen onder meer hergebruikt worden in smartphonebatterijen, laptops en batterijen voor e-bikes.

Jan Verheyen, woordvoerder bij de OVAM: “Mensen onderschatten vaak hoeveel waardevolle materialen er verscholen zitten in een doodgewone batterij. Slim omgaan met materialen wil niet alleen zeggen dat we onnodig gebruik vermijden, maar ook dat we zorgen dat we na gebruik via selectieve inzameling en recyclage zoveel mogelijk materialen hergebruiken en zo kringlopen sluiten. De tonnen kobalt, nikkel en ijzer die we dankzij deze campagne ingezameld hebben, zijn een mooie bijdrage aan onze circulaire economie.”

Gerecycleerde draagtas

Bebat wil alle deelnemers op een origineel manier bedanken. Nele Peeters, marketingmanager bij Bebat: “De grote spandoeken die tijdens de Gezocht-campagne in het straatbeeld hingen, werden ondertussen verwijderd en gerecycleerd tot duizend unieke en hippe draagtassen. Via onze sociale media kunnen deelnemers zo’n gerecycleerde draagtas winnen en zo de spandoeken een tweede leven geven.”

Bron: Bebat & OVAM

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!