Vlaanderen werkt mee aan volledige waardeketen voor microalgen

Microalgen kunnen duurzame grondstoffen leveren voor de cosmetica-, voeder- en voedingsindustrie. Vlaamse partners werken in een internationaal consortium mee aan de uitbouw van een volwaardige waardeketen.

Lien Moris | 16 april 2018
Csiro Science Image 10697 Microalgae
© CSIRO

Onderzoeksinstelling VITO, Thomas More Kempen, het Innovatiesteunpunt en verschillende industriële bedrijven werken samen met partners uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland aan de productie en verwerking van microalgen in Noordwest-Europa. Ondanks het frissere klimaat in deze regio is er potentieel voor de kweek van bepaalde types algen. “We weten dat het kan in gesloten systemen, bijvoorbeeld in leegstaande serres. Maar wij gaan ook op zoek naar alternatieven buiten de serre”, zegt Leen Bastiaens van leadpartner VITO in een interview met VILT.

Bioraffinage

Binnen het project zullen het hele jaar door diverse types algen geteeld en geoogst worden. Het doel is een volledige keten uit te bouwen die op industriële schaal en continu de aanvoer van kwaliteitsvolle algen kan garanderen. Daarnaast onderzoeken de partners hoe water hergebruikt kan worden om de teelt duurzamer en economisch rendabeler te maken. Ook de opties om algen te bewaren en te vervoeren worden onder de loep genomen, net als de bioraffinage van de algen.

Verzorgingsproducten

Tal van ‘associated partners’ zijn betrokken bij IDEA. Een aantal is geïnteresseerd in toepassingen in de voedingssector. Microalgen zijn immers rijk aan proteïnes en vitamines, en kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden tot hoogwaardig visvoeder voor aquacultuur. Het Antwerpse Gova, distributeur van ingrediënten voor verzorgingsproducten, ziet dan weer brood in algen als grondstoffen voor cosmetica. R&D-manager Patrick Gonry: “We willen producten maken op basis van algen die stoffen bevatten die goed zijn voor de huid, zoals caroteen en vitamine E. Maar momenteel is er geen enkele leverancier die ons op grote schaal algen kan aanleveren die geschikt zijn voor cosmetische toepassingen.” Het nieuwe Europese project kan hier mee oplossingen voor ontwikkelen.

Meer info: http://www.nweurope.eu/project...

Bron: VILT

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!