Vlaanderen is ernstig vertraagd met elektrisch wagenpark

Het is onwaarschijnlijk dat Vlaanderen de doelstelling van 7,5 procent elektrische wagens tegen 2020 haalt. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van het actieplan ‘Clean power for transport’ van de Vlaamse Regering. “Een van de redenen is dat de laadinfrastructuur in ons land achterophinkt”, reageert Michel Martens, directeur van de studiedienst van sectorfederatie Febiac.

Lien Moris | 17 mei 2018
Electric Car 2783573 1920

“Automerken bieden enkel elektrische auto's aan waar een marktrijpe situatie voor is”, zegt Michel Martens. “Ik kan me voorstellen dat een constructeur eerst andere landen zal bedienen als de incentives daar groter zijn. Het gaat dan ook bijvoorbeeld om specifieke infrastructuur zoals parkings of de toelating om op busbanen te rijden.” 

Daarnaast kost het autofabrikanten tijd om om te schakelen van voertuigen op diesel en benzine naar elektrische en hybride wagens. “De vraag zit goed, maar het aanbod kan niet volgen”, besluit Jeroen Cockx, coördinator van het actieplan.

“Ernstige vertraging”

Van het totale wagenpark in Vlaanderen was vorig jaar maar 0,63 procent puur elektrisch. Minister van Energie Bart Tommelein erkent dat er sprake is van een “ernstige vertraging” en dat de doelstelling van 7,5 procent misschien niet gehaald zal worden. “Maar gebruikers van elektrische wagens zijn erg tevreden met hun aankoop en willen niet terug naar wagens op fossiele brandstoffen. Dat kan een enorme versnelling teweegbrengen”, vertelt hij aan VRT NWS.

“Het is niet zozeer de doelstelling om meer puur elektrische voertuigen op de markt te krijgen, maar om meer elektrische kilometers te rijden”, meent Michel Martens. “Dat kan onder meer door een fiscaal voordeel te geven aan wie met zijn plug-inhybride effectief meer elektrische kilometers aflegt.”

Andere doelen op schema

Voor andere doelstellingen zit Vlaanderen wel op schema. Zo zijn er intussen 1800 publieke laadpunten van de 5000 die we tegen 2020 ambiëren. En het doel van 13.600 plug-inhybrides is nu al bereikt met 18.000 voertuigen op de teller.

Bron: Belga

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!