Vlaanderen investeert in productie van plantaardige eiwitten

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits heeft een nieuwe Vlaamse eiwitstrategie 2030 gelanceerd. De volgende jaren wil Vlaanderen investeren in de productie van meer plantaardige eiwitten en de verduurzaming van veevoeder. Zestien partners uit de agrovoedingsketen stappen mee in het plan.

Inès Aoun | 24 februari 2021
Nederlandse Boer Zaait Soja Voor Alpro
©Alpro

We trappen allicht een open deur in wanneer we zeggen dat er sinds enkele jaren steeds meer vraag is naar quinoa, linzen, soja, kikkererwten en andere vleesvervangers. Maar het merendeel van deze plantaardige eiwitten komt uit het buitenland.

In Vlaanderen wordt vandaag ongeveer 27.000 hectare aan plantaardige eiwithoudende gewassen geteeld. Het gaat dan vooral over gewassen die bestemd zijn voor veevoeder (zoals grasklaver) of over traditionele eiwitbronnen als erwten en bonen. Slechts een handvol agrobedrijven telen vandaag soja en quinoa (zo’n 50 hectare in totaal), de teelt van lupine, linzen en nieuwe eiwitstrategie is voorlopig erg kleinschalig.

Duurzame eiwitproductie

Met de nieuwe eiwitstrategie wil Vlaanderen daar verandering in brengen. Het doel? Een duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitproductie stimuleren. Daarbij worden zes ambities naar voren geschoven (zie kaderstuk).

Vlaanderen investeert de komende jaren 10 miljoen euro om de eiwitstrategie een stevige duw in de rug te geven. Er volgt nog een concreet actieprogramma waaraan de partners – waaronder Boerenbond, Fevia, Flanders’ Food, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) – een concrete bijdrage zullen leveren.

De zes ambities van de Vlaamse eiwitstrategie 2030

  1. Meer plantaardige eiwitten: Voor eiwitrijke teelten als soja en quinoa worden er nieuwe ketens ontwikkeld om de landbouwers afzetzekerheid te bieden.
  2. Meer nieuwe eiwitten: Insecten, algen, eendenkroos, microbiële eiwitten uit schimmels en bacteriën, kweekvlees … krijgen een plaats in veevoeding en/of voeding. Vlaanderen moet een hotspot worden op het gebied van kennis, productie en verwerking van deze nieuwe eiwitten.
  3. Meer productdiversiteit: Het gamma aan eiwitproducten in de winkelrekken wordt uitgebreid zodat de consument voldoende keuze heeft.
  4. Duurzame eiwitconsumptie: We moeten meer lokale plantaardige eiwitbronnen telen om onze consumptie te verduurzamen en milieuvriendelijker te maken.
  5. Duurzaam diervoeder: Tegen 2030 heeft alle soja in de Belgische diervoederindustrie een duurzaamheidslabel en moet de helft van de gebruikte grondstoffen voor veevoeder bestaan uit nevenstromen van de voedings-en biobrandstoffenindustrie. Landbouwers worden ook aangemoedigd om zelf eiwitrijk diervoeder (veldbonen, erwten, …) te telen.
  6. Duurzame dierlijke productie: Een volledige afbouw van de veestapel streeft Vlaanderen niet na, maar de impact op klimaat, milieu, biodiversiteit en water moet sterk dalen. Vlaanderen zal nieuwe verdienmodellen en afzetmarkten stimuleren, van biologische veeteelt over korteketenverkoop tot energieproductie.

Lees 'Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030'

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!