Plus Vlaams Lokaal Energie en Klimaatpact inspiratiebron voor Europa

Architect van de Europese Green Deal Frans Timmermans heeft Vlaams minister Bart Somers gevraagd om Europees klimaatambassadeur te worden. Somers lanceerde een Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) om de globale klimaatuitdaging op lokaal niveau aan te pakken. Het pact werd ondertekend door 293 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten.

Inès Aoun | 5 januari 2022
Bart Somers 1

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans wil het Lokaal Energie- en Klimaatplan (zie kader) in de rest van Europa verspreiden als inspiratiebron voor andere regionale overheden en lokale besturen. Om dit te bezegelen, nodigde Timmermans Somers uit om ambassadeur van het Europees Klimaatpact (EU Climate Pact Ambassador) te worden.

Dicht bij de burger

Timmermans: “Onze uitstoot met 55 procent terugdringen tegen 2030, is een eerste stap om Europa in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. Nu is het van belang om die ambitie te vertalen in concrete maatregelen zodat burgers het gevoel krijgen: ik kan dit ook, ik kan hiertoe bijdragen. Water verzamelen, woningen energiezuiniger maken, elektrische mobiliteit, openbaar vervoer beter organiseren, fietspaden aanleggen… Het zijn allemaal maatregelen waarmee we de klimaatcrisis opvangen en die heel dicht bij de burger staan. Daar hebben we de lokale besturen dus heel hard bij nodig. Het Lokale Energie en Klimaatpact heeft wat dat betreft een fantastische aanpak.”

Minister Somers: “We mogen ongelofelijk trots zijn op onze Vlaamse steden en gemeenten. Wat zij hier in Vlaanderen doen, zal verspreid worden in heel Europa. En dat is ook nodig. Het lokale bestuursniveau is waar de oplossing ligt voor deze globale uitdaging. Zij worden het eerst geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. En zij leggen bijgevolg ook het meeste ambitie aan de dag om concrete oplossingen uit te werken op het terrein.”

Burgemeestersconvenant

Het Europese burgemeestersconvenant is alvast een plek waar het LEKP met veel aandacht bestudeerd zal worden. Dat convenant is een platform waar 10.000 Europese steden en gemeenten de handen in elkaar slaan. Ze wisselen kennis uit over klimaat en energie om zo van onderuit de Europese klimaatambities waar te maken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.