Vlaams-Brabantse gemeentes brengen warmteverlies in beeld

Een thermografisch luchtbeeld gaat het warmteverlies van huizen en gebouwen in dertien Vlaams-Brabantse gemeentes in kaart brengen. De warmtekaart zal inwoners helpen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Fran Herpelinck | 8 februari 2018
Vliegtuig
© Interleuven

De komende weken krijgt het luchtruim boven Vlaams-Brabant het bezoek van een thermografisch vliegtuigje, dat met een infraroodcamera de opstijgende warmte van de daken opmeet. Vlaams-Brabant wil het warmteverlies in kaart brengen om inwoners beter te kunnen informeren over energiebesparende maatregelen. Elke burger zal de kaart kunnen bekijken via een toepassing op de website van betrokken gemeentes. Wie dat wil, kan vervolgens via een afspraak advies op maat inwinnen over energetisch renoveren, mogelijke premies of groepsaankopen.

Warmtekiekje

In Opwijk, Lebbeke en Landen gebeurde dat intussen, maar ook in Bierbeek, Boutersem, Boortmeerbeek, Hoegaarden, Kampenhout, Kortenaken, Steenokkerzeel, Tienen, Wezembeek-Oppem en Zoutleeuw staan voor deze winter vluchten gepland.

De data die het cameravliegtuig verzamelt, worden samengevoegd tot een warmtekaart in zes verschillende kleuren. Zo valt, voor specialisten, makkelijk af te lezen of huizen en gebouwen wel goed geïsoleerd zijn. De opnames zijn bijzonder gedetailleerd: elk huis is afzonderlijk te bekijken. Bovendien is het warmteverlies nauwkeurig tot op 0.02° Celsius.

Bedrijventerreinen

Voor de Vlaams-Brabantse warmtekaart bundelen de gemeentes hun krachten met de intercommunales Interleuven en Haviland. De Franse firma Action Air voert de opnames uit. Interleuven is hiermee niet aan haar proefstuk toe: de voorbije jaren werkte het al mee aan gelijkaardige kaarten voor Tervuren, Haacht en Keerbergen. Ook liet de intercommunale al enkele bedrijventerreinen (Aarschot, Diest, Holsbeek, Haacht, Hoegaarden en Leuven) in haar werkingsgebied thermisch doorlichten. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!