VIL ontwikkelt duurzaamheidsindex voor logistiek

VIL, het Vlaamse innovatiecentrum voor de logistieke sector, ontwikkelt een duurzaamheidsindex waarmee bedrijven hun logistiek kunnen laten doorlichten. 

Fran Herpelinck | 2 februari 2018
Chuttersnap 1879259737
Foto door chuttersnap

De logistieke duurzaamheidsindex komt er als aanvulling op de World Logistics Performance Index van de Wereldbank, die de goederenstromen van bedrijven doorlicht op efficiëntie, maar vooralsnog geen rekening houdt met de factor duurzaamheid. Met de medewerking van 12 Belgische bedrijven wil VIL een model opstellen dat als checklist kan dienen voor duurzame logistiek. De parameters die in beeld komen zijn onder meer energieverbruik, uitstoot, geluidsoverlast en afvalbeleid. Aan ieder criterium zal een wegingsfactor worden toegekend.

De ‘Logistics Sustainability Index’ moet volgens VIL een instrument worden waarmee bedrijven zich kunnen laten doorlichten, om uit te maken waar ze staan op het vlak van duurzame logistiek en waar verbetering mogelijk is.

De deelnemende bedrijven waar de index getest zal worden, zijn: Atlas Copco Airpower, Carglass Distribution, Chep Benelux, Colruyt, FrieslandCampina Belgium, Frigologix, HAVI Logistics, Montea, MSC Belgium, Odyssey Logistics Europe, Snel Logistic Solutions en Willy Naessens Industriebouw. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!