Vervangen we ons aardgasnet binnenkort door een waterstofnet?

Twee jaar geleden stelden KU Leuven-wetenschappers hun unieke waterstofpanelen voor. Aan die uitvinding is intussen een vervolg gebreid. De KU Leuven gaat samen met gasnetbeheerder Fluxys testen of ze waterstof in het aardgasnet kunnen injecteren.

Inès Aoun | 23 februari 2021
Kuleuven Fluxys Labo H2Panels
©Solhyd

Sinds kort liggen enkele waterstofpanelen, die waterstofgas produceren uit zonlicht en waterdamp, op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht. Het doel is te achterhalen of waterstof door de aardgasleidingen gestuurd kan worden.

Die groene waterstof kan dan gebruikt worden om huizen, die op het aardgasnet zijn aangesloten, te verwarmen. De huizen moeten dan wel een cv-ketel hebben die op waterstof werkt of hybride warmtepompen die geschikt zijn voor waterstof.

2025

Het Solhyd-project past in de strategie van Fluxys om een koolstofneutraal energiesysteem te ontwikkelen. Volgens Raphaël De Winter, directeur Innovatie bij Fluxys is de gasnetbeheerder van plan om vanaf 2025 een gedeelte van het aardgasnetwerk om te bouwen tot een waterstofnet.

In Nederland, waar 95 procent van de gezinnen hun huis met aardgas verwarmt, zijn er ook verschillende pilootprojecten aan de gang en er staan er nog enkele in de steigers. Onze noorderburen willen tegen 2030 een vijfde van de woningen van gas losweken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!