Veertien ultrasnelle oplaadpunten voor elektrische auto’s in Zuid-Europa

In Zuid-Europa komen nog dit jaar veertien nieuwe ultrasnelle oplaadpunten voor elektrische auto’s. Ze worden verdeeld over Italië, Frankrijk en Spanje. De laadpunten behoren tot het netwerk E-VIA FLEX-E. Het project wordt geleid door de Italiaanse energieleverancier ENEL en financieel ondersteund door de Europese Unie en de Franse autobouwer Renault.

Paul Gebruers | 12 februari 2018
Supercharger

Het netwerk werd al in december aangekondigd. Maar het raakte ondergesneeuwd door de bekendmaking van enkele andere, meer grootschalige initiatieven voor krachtige oplaadcentra in Europa.

Ionity wordt ondersteund door BMW, Mercedes, Ford en Volkswagen. Dat netwerk begint stilaan vorm te krijgen met 400 stations verspreid over heel Europa. Van het noorden van Noorwegen tot het zuiden van Spanje en Italië.

Ultra-E wordt mogelijk gemaakt door Allego, Audi, BMW, Magna, Renault en Hubject. Het eveneens nieuwe netwerk MEGA-E is een project van alweer Allego, dat 300 stations plant in Europa.

Autowegen

Het netwerk E-VIA FLEX-E is minder ambitieus en wil eerder een aanvulling zijn voor lokale oplaadinfrastructuur. Het richt zich specifiek op Zuid-Europa. “Op het einde van 2018 nemen we veertien high-poweroplaadpunten in gebruik”, stelt Renault.

“Acht daarvan komen in Italië, vier in Spanje en twee in Frankrijk. Het netwerk omvat HPC-stations (high power charging) met een capaciteit tussen 150 en 350 kilowatt. Die liggen buiten de steden, langs auto- en expreswegen.”

Het project wordt geleid door de Italiaanse energieleverancier ENEL. De partners zijn Renault, Nissan, EDF, Enedis, Verbund en IBIL. Via het programma Connecting Europe Facility (CEF) zorgt de Europese Commissie mee voor financiering.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!