Van kraakpand tot hip studentenhuis

Hoever kan je gaan om je pand met geüpcycled materiaal in te richten? Heel ver moet Upgrade Estate hebben gedacht. In de Koningsstraat in Brussel transformeerden ze een voormalig kraakpand in een gebouw met 131 studentenkamers.

Inès Aoun | 24 september 2021
King Upkot gebouw
©Gauthier Tijtgat

Het complex, dat de naam King Upkot kreeg, werd jarenlang bewoond door krakers. Het team van Upgrade Estate toverde het om tot een studentenhuis met een rebels randje. Zo is de mozaïekvloer in de inkomhal gemaakt van 11.000 kroonkurken overgoten met epoxy. De kroonkurken werden ingezameld door de Upkot-studenten. In de hal staat ook een ‘koninklijke troon’ gemaakt van oude elektronica. De studenten kunnen er trouwens hun zonden digitaal opbiechten in een oude biechtstoel …

King Upkot inkomhal
De kroonkurkenvloer en de biechtstoel in de inkomhal.
©Gauthier Tijtgat

Graffiti

Voorts zijn de nummers van de elf verdiepingen gemaakt van oude chauffagebuizen, werden overbodige deuropeningen dichtgemaakt met boekenkasten en werd een oude kast omgebouwd tot spelletjeskast. Upgrade Estate koos ervoor om de street art in ere te herstellen. Hier en daar is er zelfs nieuwe graffiti aangebracht door graffitiartiest Lobster Robin. Verder kregen de gevel in natuursteen en de centrale wenteltrap een upgrade.

King Upkot graffiti
De graffiti werd in ere hersteld.
©Gauthier Tijtgat

Warmtepomp en zonnepanelen

Door de bestaande structuur niet te slopen maar te renoveren, vermeed Upgrade Estate naar eigen zeggen maar liefst 1225 ton CO2. Een warmtepomp, gevoed door elektriciteit, verwarmt en koelt het gebouw en het warm water voor douches en lavabo’s. Op het dak is bovendien een buffervat van 2500 liter geïnstalleerd. Dat is een reservoir met water dat door de warmtepomp op temperatuur wordt gehouden. Het bevat koud water om het gebouw te koelen, warm water voor de verwarming of voor het water van de badkamers. Er staan ook 64 zonnepanelen op het dak.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!