Universiteit Eindhoven ontwerpt eerste circulaire auto ter wereld

Op 7 februari 2018 presenteerde de TU Eindhoven de Noah: een auto uit vlaspanelen die bijna volledig recycleerbaar is. Het duurzame wagentje rijdt op elektriciteit en kan tot 240 kilometer afleggen. 

12 februari 2018
Noah 1

22 studenten uit negen richtingen werkten al sinds juni 2017 aan het innovatieve hoogstandje. De Noah weegt slechts 350 kilo en is opgevat als een tweepersoonsautootje voor stadsverkeer. Modulaire batterijen met een vermogen van 15 kW brengen het wagentje naar een topsnelheid van 100 kilometer per uur.

Eerste circulaire auto

Met zijn eigenzinnige design moet de Noah ’s werelds eerste circulaire auto worden, al is hij momenteel nog niet 100 procent recycleerbaar. Het team koos voor een ontwerp in biologisch afbreekbare vlaspanelen, aan elkaar gehecht met een plantaardig bindmiddel. Als de wagen uit gebruik wordt genomen, kunnen de onderdelen weer van elkaar gescheiden worden. De grote voorruit en afgedekte achterwielen maken de kleine stadsauto nog efficiënter. 

Autodelen

Met de keuze voor een tweezitter gaat TU Eindhoven volop voor duurzame mobiliteit. De Noah is uitstekend geschikt om in een autodeelnetwerk te fungeren. “Onderzoek wijst uit dat gebruikers van een deelauto meestal alleen of hooguit met twee in de wagen zitten”, weet Matthijs Hoekstra, hoofd van design. De komende maanden gaan de studenten hun wagentje presenteren bij autofabrikanten, universiteiten en ambassades. Daar willen ze hun verhaal vertellen en aantonen dat ook grote producten zoals auto’s circulair kunnen zijn. In juli staat een Europese tour op het programma. 

Bron: Technische Universiteit Eindhoven

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!