Plus Unilever weert fossiele brandstoffen in schoonmaakproducten

Unilever, de multinational achter poets- en wasmiddelen zoals Sunlight en Cif en merken zoals Zwitsal en Dove, investeert 1 miljard euro in haar Clean Future-programma. Tegen 2030 wil het geen fossiele brandstoffen meer gebruiken om schoonmaakproducten te maken.

Ellen Vervoort | 4 september 2020
Unilever Clean Future
Unilever investeert onder andere in biotechnologisch onderzoek en de ontwikkeling van koolstofarme chemicaliën.
© Unilever

De productie van de chemicaliën in de schoonmaak- en wasmiddelen van Unilever veroorzaakt bijna de helft van de totale CO2-uitstoot van de producten. Dat komt doordat koolstof, een van de basisingrediënten voor die chemicaliën, nog al te vaak wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen. Door die te vervangen, kan Unilever naar eigen zeggen de koolstofvoetafdruk van de producten met 20 procent reduceren.

Nuttige toepassing van CO2

Om dat mogelijk te maken, stopt de multinational 1 miljard euro in hun innovatieprogramma Clean Future. Daarbinnen investeert Unilever in de ontwikkeling van biologisch-afbreekbare en waterefficiënte producten, biotechnologisch onderzoek, de nuttige toepassing van CO2 en afval, en nu ook de ontwikkeling van koolstofarme chemicaliën.

Annemarieke de Haan, general manager van Unilever Benelux: “Het Clean Future-programma leidde in Nederland al tot verschillende initiatieven, zoals de meer natuurlijke productformules van Sun en verpakkingen uit gerecycleerd plastic van merken zoals Cif, Robijn, Glorix en Neutral.” In India gebruikt Unilever dan weer natriumcarbonaat in waspoeders geproduceerd met CO2 dat werd gerecupereerd uit de eigen productieprocessen.

Vier soorten koolstof

Hoe Unilever die chemicaliën dan wel wil produceren, illustreert het bedrijf door middel van de Carbon Rainbow™. Dat model legt op een visuele manier de alternatieven voor fossiele koolstof uit. Koolstof die op een conventionele manier uit fossiele brandstoffen wordt verkregen, noemt Unilever ‘zwarte koolstof’. Die niet-hernieuwbare koolstof wil Unilever vervangen door vier verschillende, aanvullende technologieën:

  1. Grijze koolstof, uit gerecycleerde plastics
  2. Groene koolstof, uit plantaardige en biologische materialen
  3. Blauwe koolstof, uit mariene bronnen zoals algen
  4. Paarse koolstof, uit opgevangen CO2

Peter ter Kulve, voorzitter van Unilever Home Care: “Diverse koolstofbronnen gebruiken is essentieel om te kunnen groeien binnen de grenzen van onze planeet. Onze leveranciers en innovatiepartners spelen een cruciale rol in deze omslag. Door de Carbon Rainbow™ te delen, roepen we op tot een economiebrede transformatie van de manier waarop we koolstof gebruiken.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.