Umicore gaat Europese fabriek voor batterijmaterialen bouwen

De overstap naar elektrische voertuigen is onomkeerbaar. Daar is Umicore rotsvast van overtuigd. De materialengroep gaat 660 miljoen euro investeren in fabrieken voor batterijmaterialen, waaronder een in Europa. Een fabriek in België behoort tot de mogelijkheden. Dat zegt CEO Marc Grynberg aan De Tijd.

Stefanie Holvoet | 9 februari 2018
Umicore Electric Car
Umicore

Umicore is wereldmarktleider in kathodes, een grondstof die gebruikt wordt in batterijen voor elektrische en hybride wagens. In België heeft het bedrijf vestigingen in Hoboken, Olen, Brugge en Brussel. 

Fabriek in België?

Vandaag produceert Umicore kathodematerialen in twee vestigingen, in Zuid-Korea en in China. Met de extra investering van 660 miljoen euro wil de materialengroep nu twee bijkomende fabrieken bouwen: een in Jiangmen in China en een in Europa. Waar die precies komt, beslist Umicore in de loop van 2018. CEO Marc Grynberg sluit een fabriek in België niet uit. In een interview aan De Tijd geeft de CEO aan dat de keuze voor de locatie onder andere afhangt van de energiemix van het land. Umicore wil haar fabriek immers laten draaien op CO2-vrije brandstof.

Sneller dan verwacht

Dat Umicore nu al batterijmaterialen wil produceren in Europa, komt sneller dan verwacht. De bijkomende investering is volgens het bedrijf een gevolg van de opmars van de elektrische wagen en de ‘zeer sterke vraag’ naar kathodematerialen. In 2017 was de energiedivisie waarvan de batterijmaterialen deel uitmaken, veruit de snelste groeitak van Umicore. 

Kapitaalsverhoging

Om meer financiële flexibiliteit te krijgen, voert Umicore een kapitaalsverhoging door. Dat kondigde het bedrijf donderdag aan bij de publicatie van de jaarcijfers, die erg rooskleurig waren. De omzet van het bedrijf steeg het voorbije jaar met 9 procent tot 2,9 miljard euro. De opbrengsten van de kapitaalsverhoging wil het bedrijf gebruiken om groei-investeringen te financieren, voornamelijk in kathodematerialen. Mogelijk plant Umicore overnames en samenwerkingen die het aanbod op het vlak van schone mobiliteit en recyclage verder kunnen versterken. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!