MVO

Tony's Chocolonely's aanpak leidt tot drastische vermindering van kinderarbeid

Tony’s Chocolonely heeft zijn ‘jaarFAIRslag’ voor 2021-2022 gepubliceerd. Een van de blikvangers in het rapport: door Tony's manier van cacao inkopen daalt het percentage kinderarbeid aanzienlijk.

Lien Moris | 11 januari 2023
Tonys Chocolonely 03

Hoe langer de samenwerking met partnercoöperaties en boeren, hoe lager het percentage kinderarbeid, stelt Tony’s Chocolonely vast. Bij hun langetermijn-partnercoöperaties (een samenwerking van minstens vijf jaar) lag het percentage kinderarbeid in 2022 op 4,4 procent. Bij hun twee nieuwe partnercoöperaties was dat percentage 52,8 procent, wat in lijn ligt met het industriegemiddelde.

Het Nederlandse impactbedrijf maakt sinds 2017 gebruik van het Child Labor Monitoring and Remediation System om kinderarbeid in zijn toeleveringsketen op te sporen en te beëindigen.

Leefbaar inkomen

Omdat armoede aan de basis van kinderarbeid ligt, betaalt Tony's boeren altijd een hogere prijs voor hun cacao, zodat ze een leefbaar inkomen kunnen verdienen. In Côte d’Ivoire betalen ze 82 procent boven op de farmgate price (minimumprijs voor cacao, vastgesteld door de regering). In Ghana betalen ze 77 procent meer.

Vorig jaar verdiende 37,6 procent van Tony's langetermijnpartners een leefbaar inkomen. Om dat percentage op te schroeven, is het van belang dat ook andere chocoladebedrijven een faire prijs betalen aan cacaoboeren. Daar maakt Tony's werk van via Tony's Open Chain. Afgelopen jaar hebben Ben & Jerry’s, The Flower Farm en PLUS Supermarkt zich bij het initiatief aangesloten. Daarmee engageren ze zich om hun cacao in te kopen volgens Tony’s vijf samenwerkingsprincipes: traceerbare bonen, een hogere prijs, sterke boeren (via boerencoöperaties), minimaal vijf jaar afzet, en investeren in kwaliteit en productiviteit.

Omzet groeit

Tony’s toont in zijn jaarverslag dat commercieel succes en impact maken hand in hand kunnen gaan. Hun omzet groeide het afgelopen jaar met 21 procent. 6,2 procent daarvan heeft het bedrijf geïnvesteerd in impact.

Bron: Tony's Chocolonely

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!