Tollende turbine vangt wind in de stad

Een turbine die wind uit alle mogelijke richtingen kan opvangen. Met die uitvinding maken twee Britse studenten windturbines ook toepasbaar in steden.

Els Depauw | 22 oktober 2018
Dyson O Turbine 620X349
O-Wind

Traditionele windturbines vangen enkel wind op die uit één richting komt, wat hen onbruikbaar maakt in steden. Daar wordt wind, die gevangen zit tussen gebouwen, onvoorspelbaar. De O-Windturbine van Nicolas Orellana en Yaseen Noorani kan wind uit alle hoeken opvangen, zelfs op de meest winderige dagen.

De nieuwe turbine bestaat uit een bol met een diameter van 25 cm. De wind zorgt ervoor dat de O-Windturbine draait en een generator activeert die de windenergie omzet in elektriciteit. Die kan als zuivere energiebron worden gebruikt of de stroom kan op het net worden gezet.

Op balkons en muren

De twee studenten van de Britse Universiteit van Lancaster wonnen met hun uitvinding de prestigieuze James Dyson award. Het zal wel nog vijf jaar duren voor de innovatieve windturbine op de markt komt. Orellana en Noorani hopen dat de turbine op termijn grote structuren geïnstalleerd kan worden, zoals de zijkant van gebouwen of balkons, waar de windsnelheden het hoogst zijn.

“We hopen dat onze uitvinding windturbines bruikbaar en betaalbaar kan maken over de hele wereld”, zei Orellana in The Guardian. “Steden zijn winderige plekken, maar op dit moment maken we geen gebruik van deze energiebron. Door het gemakkelijker te maken om groene energie op te wekken, geloven we dat mensen aangemoedigd worden om een grotere rol te spelen in het behoud van onze planeet.”

De James Dyson award beloont inventieve ontwerpen die oplossingen bieden voor globale problemen, met het oog op het milieu.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!