Terugverdientijd wind- en zonneprojecten drastisch verkort door hoge stroomprijzen

Door de hoge elektriciteitsprijzen is de terugverdientijd van wind- en zonneprojecten op sommige plaatsen in Europa teruggebracht tot een jaar. De sector zou dit jaar voor de eerste keer meer investeringen kunnen aantrekken dan olie en gas.

Lien Moris | 19 oktober 2022
Wind Mill 3344661 1920

Volgens het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy kan de terugverdientijd van hernieuwbare energieprojecten op sommige plaatsen in Europa teruggebracht worden tot twaalf maanden of minder. De analisten baseerden hun onderzoek op een fictieve Duitse zonnecentrale met een capaciteit van 250 megawatt (MV). Bij een langetermijnprijs voor elektriciteit van 50 euro per MWh is de verwachte terugverdientijd daarvan elf jaar. Het voorgestelde prijsplafond van de Europese Commissie - 180 euro per MWh - brengt de terugverdientijd terug tot vijf of zes jaar.

Aan een prijs van 350 euro per MWh of meer is de investering terugverdiend na een jaar, volgens de analyse. De prijzen op de spotmarkten (de markten op korte termijn) in Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië liggen momenteel boven de 400 euro per MWh.

Interesse van investeerders gewekt

Omdat de exploitatiekost van windparken en zonnecentrales relatief laag is, blijft het rendement volgens Rystad aanzienlijk, ook als de elektriciteitsprijzen op lange termijn opnieuw sterk zouden zakken. Ontwikkelaars moeten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau zo snel mogelijk projecten op poten zetten om maximaal van deze groothandelsprijzen te profiteren.

De uitzonderlijke situatie wekt natuurlijk de interesse van investeerders. Volgens Rystad zijn de investeringen in hernieuwbare energie dit jaar sterk toegenomen. Tegen eind 2022 zou het naar verwachting om zo’n 494 miljard dollar gaan.

“Kapitaalinvesteringen in hernieuwbare energie zullen dit jaar voor het eerst die in olie en gas overtreffen, nu landen zich inspannen om veilige en betaalbare energie binnen te halen”, zegt Michael Sarich, senior vice president van Rystadt Energy. “Investeringen in hernieuwbare energiebronnen zullen in de toekomst waarschijnlijk verder toenemen, aangezien de terugverdientijd van hernieuwbare projecten drastisch afneemt.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!