Symbioseplatform maakt de industriële materialenkringloop rond

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) lanceert een online tool om bedrijven aan te moedigen om industriële materialen te hergebruiken. Het ‘symbioseplatform’ identificeert waar en hoe de afvalstroom van een bedrijf elders als grondstof kan dienen. Zo de materiaalkringloop sluiten, vermijdt de CO2-uitstoot verbonden aan afvalverwerking en de ontginning van nieuwe grondstoffen.

Koenraad Coel | 27 januari 2020
Symbioseplatform David Hofmann Gft6 Vfd Vdbk Unsplash

De OVAM richt het symbioseplatform op een diverse doelgroep. Daar horen niet alleen bedrijven en milieucoördinatoren bij maar ook onderzoeksinstellingen. Het platform werkt in de eerste plaats door vraag en aanbod met elkaar te verbinden. De beoogde symbiose kan het bestaan uit hoogwaardige materiaalvalorisatie van industriële nevenstromen, het inzetten van recyclaten ter vervanging van primaire grondstoffen of hergebruik van waardevolle materialen. Het platform kan ook duidelijk maken welke technologie er nog ontbreekt om symbiose mogelijk te maken. Het symbioseteam van VITO zal via het platform online advies geven over praktische, technologische, logistieke en juridische vragen en optreden als tussenpersoon naar de relevante kennis- en onderzoekscentra.

Bewezen aanpak

Het symbioseplatform komt er in navolging van een pilootproject dat van 2012 tot 2015 liep. Daarbij werd een offline databank van bedrijven en hun materiaalstromen samengesteld. Dat zorgde voor ongeveer 1 miljoen euro aan besparingen in afval- en grondstofkosten, maar het proces was tijdsintensief. In het online platform kunnen bedrijven actief deelnemen en begeleiding vragen. Ze bepalen daarbij zelf welke gegevens ze delen en met wie en werken zelf de details van een symbiose-overeenkomst uit.

www.smartsymbiose.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!