Sustainable Stories maakt kinderdoeboeken rond duurzaamheid

Vzw Sustainable Stories wil een reeks van 17 kinderboeken maken die geïnspireerd zijn op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het eerste boek is klaar. Elke Vlaamse kleuterschool krijgt een exemplaar toegestuurd. Bedrijven kunnen ook hun steentje bijdragen aan het project.

Inès Aoun | 24 juni 2021
Sustainable Stories22 1

Jong geleerd is oud gedaan. Daarom maakt de vzw Sustainable Stories 17 kinderdoeboeken rond wereldproblemen, om jonge kinderen te sensibiliseren en ondernemerschap al heel jong aan te moedigen. Deze geïllustreerde doeboeken voor vijf- tot zevenjarigen, met leuke en tastbare opdrachten, hebben de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties als leidraad.

Naomi Queeckers, die de vzw oprichtte: “We voorzien ook concrete acties in het boek die kinderen in hun eigen omgeving kunnen uitvoeren om een wereldprobleem zelf te leren aanpakken. Daarmee moedigen we het ondernemerschap al op jonge leeftijd aan.”

Partners met bedrijfswereld

De doeboeken komen tot stand in samenwerking met bedrijven en scholen. Zo vormt zich een partnerschap tussen ouders, scholen en de bedrijfswereld. Peter Queeckers: “We bundelen de kracht van het onderwijs graag samen met die uit de bedrijfswereld. Zo bekijken we samen met scholen wat zij nodig hebben om rond een thema te kunnen werken en op welke manier dit best aangebracht kan worden. Partnerbedrijven bezorgen ons kennis die wij op kindermaat kunnen vertalen en kunnen voorzien in het lespakket dat we in de toekomst aan scholen willen aanbieden. Daarnaast kunnen partnerbedrijven ons financieel steunen om een boek mee te lanceren, maar we eisen dan dat zij in hun eigen activiteiten ook streven naar een duurzame aanpak. Dit meten we bijvoorbeeld door hun actieve realisaties inzake duurzaamheid. Zo proberen we dit verhaal op een correcte manier samen waar te maken.”

Een dak voor Slak

Het eerste boekje is al geschreven. “Een dak voor Slak” gaat over armoede. Om het verhaal te publiceren, heeft de vzw een crowdfundingcampagne gelanceerd. Daarmee werd al een bedrag van 7500 euro - het streefdoel - opgehaald. Ze behaalden zelfs 113% van hun streefdoel. Sustainable Stories gaat in september elke Vlaamse kleuterschool een gratis softcoverexemplaar opsturen om in de klas mee aan de slag te gaan. De vzw begint ondertussen al met het tweede boekje dat over SDG 2 gaat: geen honger.

De doeboeken worden met duurzaam materiaal gemaakt en zowel de boekjes als de verpakking zullen recycleerbaar zijn. Ouders of bedrijven kunnen de hardcover aankopen wanneer die verkrijgbaar is.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!