Ziekenhuizen kiezen voor vaten uit gerecycleerd plastic voor risicohoudend medisch afval

Brusselse en Vlaamse ziekenhuizen kunnen binnenkort vaten uit gerecycleerd plastic gebruiken om risicohoudend medisch afval in te zamelen. De vaten komen er dankzij private afvaldienstverlener SUEZ en kunststofproducent Mauser Benelux. Jaarlijks kan zo tot 51 procent CO2 worden bespaard.

Ellen Vervoort | 25 augustus 2020
Suez Gerecycleerde Rma Vaten
SUEZ levert de vaten aan ziekenhuizen, haalt ze op en voert ze vervolgens af naar een gespecialiseerde afvalenergiecentrale.
© SUEZ

Risicohoudend medisch afval (RMA) bestaat onder andere uit laboratoriumafval, bloed en anatomisch afval. Om elk veiligheidsrisico uit te sluiten, moeten RMA-inzamelvaten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Eens gevuld, worden ze verzegeld en verbrand. Tot vandaag gebruikten fabrikanten hiervoor alleen virgin plastic. SUEZ en Mauser Benelux brengen nu een RMA-inzamelvat uit gerecycleerd plastic op de markt. Vanaf september kunnen de ziekenhuizen die klant zijn van SUEZ volledig overschakelen op het nieuwe vat. Dat komt neer op zo’n 450.000 vaten en een verminderde uitstoot van meer dan 955 ton CO2 per jaar.

Polypropyleen

Het gerecycleerde plastic wordt gemaakt uit granulaten van polypropyleen uit PMD-afval opgehaald door SUEZ. Mauser Benelux produceert de vaten. SUEZ levert de vaten aan ziekenhuizen, haalt ze op en voert ze vervolgens af naar een gespecialiseerde afvalenergiecentrale.

Heel wat ziekenhuizen lopen warm voor het project, ook Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en UZ Gent. Tom Havermans, milieucoördinator bij ZNA: “Ziekenhuis Netwerk Antwerpen zet graag in op duurzaamheid vanuit zijn maatschappelijk engagement, ook in deze moeilijke periode. Want ook de zorgsector is een belangrijke speler in de ontwikkeling naar een circulaire economie. Nu de vaten uit gerecycleerd materiaal goedgekeurd zijn voor gebruik, is de keuze snel gemaakt. Ze bieden hetzelfde gebruiksgemak als de traditionele vaten, maar zijn een pak milieuvriendelijker.”

Recyclagemodel onder druk

SUEZ duidt ook op het belang van een wettelijk kader dat de recyclagesector ondersteunt. De lage internationale olieprijzen veroorzaakt door de wereldwijde pandemie, zorgen ervoor dat de productiekost van een vat uit virgin plastic een pak lager ligt dan een vat uit gerecycleerd plastic. En dat terwijl de vaten vorig jaar ongeveer evenveel kostten. SUEZ ijvert daarom voor een wettelijk kader dat producenten verplicht om een minimum aan gerecycleerd plastic te gebruiken.

Bron: SUEZ

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!