Plus SUEZ gaat ultrafijne metaaldeeltjes recupereren uit restafval

De metaaldeeltjes van balpennen, frisdrankblikjes en andere recycleerbare spullen komen nog al te vaak per ongeluk bij het restafval terecht. Zo gaan ze gewoon verloren. Afvalverwerker SUEZ opent nu de Valomet-site: een industriële installatie die ultrafijne non-ferro metaaldeeltjes kan recupereren uit het residu van verwerkt restafval.

Katleen Put | 21 februari 2020
Suez Metaaldeeltjes Recupereren Uit Restafval
SUEZ haalt koper, aluminium en andere waardevolle metalen uit het residu van verwerkt restafval.

Het restafval van huishoudens en bedrijven gaat meestal naar afvalenergiecentrales. Via verbranding wordt het omgezet in stoom en elektriciteit. Na de verwerking van het restafval blijven enkel nog bodemassen over. Die worden onder meer gebruikt om wegen en landingsbanen aan te leggen.

‘Verloren’ metalen terugwinnen

SUEZ wil ultrafijne metaaldeeltjes nu uit die bodemassen halen en ze opwaarderen. Op de verwerkingssite in Grimbergen wordt uit de bodemassen een ultrafijn metaalconcentraat gefilterd. Dat metaalconcentraat gaat vervolgens naar de nieuwe Valomet-site in Gent. Daar haalt SUEZ aluminium, koper en andere metalen uit de fractie. Uit 100 ton restafval kan het Valometproces tot 200 kilo aluminium, 50 kilo zuiver koper en 210 gram edelmetalen terugwinnen. Zo kunnen ‘verloren’ metalen toch opnieuw in de productieketen worden ingezet. Bovendien is voor de recuperatie van koper en aluminium via het Valometproces 80 tot 95 procent minder energie nodig dan voor de ontginning van nieuwe grondstoffen.

Europees verhaal

De bodemassen die SUEZ verwerkt zijn afkomstig van een vijftigtal afvalenergiecentrales in Engeland, Frankrijk, Nederlands, Duitsland, Polen en Servië. De teruggewonnen materialen worden gebruikt in Belgische en Europese smelterijen en raffinaderijen. “De toenemende schaarste van natuurlijke grondstoffen is een uitdaging voor toekomstige generaties”, stelt Eric Trodoux, COO bij SUEZ Benelux & Duitsland. “Met Valomet willen we een bijdrage leveren aan de Europese circulaire economie door waardevolle grondstoffen te recupereren uit het residu van verwerkt afval.” Met het pioniersproject bewijst SUEZ dat bodemassen geen eindpunt hoeven te zijn in de afvalverwerkingsketen. De Vlaamse Regering kende het innovatieve project een subsidie van 1 miljoen euro toe.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.