Plus Stijgende zeespiegel krijgt zelfs rotskusten klein

Rotsige kusten zijn goed voor meer dan de helft van de kustlijnen in de wereld. Ze blijken nu minder bestand tegen een stijgende zeespiegel dan eerst gedacht.

23 november 2022
English Coast Chris Meads Vdhn0 Ymj Iw4 Unsplash

Erosie kan een stevige uitdaging zijn voor een zandstrand. Vorig jaar nog kondigde kustgemeente Wenduine aan vier nieuwe strandhoofden te bouwen. Een investering van ruim acht miljoen euro om het zand zoveel mogelijk ter plaatse te houden. Van rotskusten werd aangenomen dat ze relatief stabiel blijven als de zeespiegel stijgt, in vergelijking met zandkusten en zachtere kliffen. Maar onderzoek in Groot-Brittannië toont aan dat ook rotsige kusten zich zullen terugtrekken, met een snelheid die de afgelopen drie- tot vijfduizend jaar niet is gezien.

Wetenschappers van het Imperial College Londen onderzochten kliffen in de Britse regio’s Yorkshire en Devon. Ze ontdekten dat die zich tegen het einde van de eeuw zullen terugtrekken met 10 tot 22 meter. De erosie zou tegen dan tussen de drie en zeven keer sneller gaan dan vandaag en mogelijk is zelfs dat een onderschatting.

Het goede nieuws

“Van alle natuurlijke bedreigingen vormt kusterosie een van de grootste financiële risico's voor de samenleving”, zegt geoloog Dylan Rood van het Imperial College London. “Sommige kliffen zijn al aan het afbrokkelen, en in de volgende honderd jaar kan de erosiesnelheid van de rotskust vertienvoudigen. Zelfs rotskusten die de afgelopen honderd jaar stabiel zijn geweest, zullen tegen 2030 waarschijnlijk al reageren op de zeespiegelstijging.”

“Het positievere nieuws is dat we ons kunnen aanpassen, nu we een beter idee hebben van de omvang en tijdschema's”, zegt zijn collega Jennifer Shadrick, hoogleraar Ingenieurskunde. “De zeespiegelstijging versnelt en onze resultaten bevestigen dat de terugtrekking van de rotskust in lijn daarmee zal versnellen. De vraag is niet of, maar wanneer. Hoe meer gegevens we hebben over de effecten van klimaatverandering op de zeespiegelstijging en kusterosie, hoe meer we ons kunnen voorbereiden door urgent beleid te verdedigen dat kusten en hun gemeenschappen beschermt.”

Onomkeerbaar

Aan de kusten over de hele wereld wonen honderden miljoenen mensen en staan honderden miljarden dollars aan infrastructuur zoals huizen, bedrijven, kerncentrales, transportverbindingen en landbouw te vinden. De onderzoekers roepen overheden, planners en verzekeraars daarom op om rekening te houden met de kwetsbaarheid van de kusten. Ze moeten rotskusten aanmerken als gebieden met hoog risico, en de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering in rekening brengen.

Maar in de eerste plaats moeten we de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. “Rotskusterosie is onomkeerbaar: dit is het moment om de toekomstige zeespiegelstijging te beperken voordat het te laat is”, zegt Rood. “De mensheid kan het lot van onze kustlijnen rechtstreeks beheersen door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De toekomst van onze kusten ligt in onze handen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Klimaatactie