Start-up ontwikkelt high-tech bijenkorf die bijen beter beschermt
De Israëlische start-up Beewise heeft de eerste high-tech bijenkorf ter wereld ontwikkeld. Met behulp van artificiële intelligentie en robotica moet die de massale bijensterfte helpen tegengaan.
Bijen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en voor de landbouw. Meer dan 80 procent van alle plantensoorten hebben bestuivers nodig voor hun voortbestaan. Het gaat echter al een hele tijd niet goed met onze bijen: zowel honingbijen als wilde bijen kennen hoge sterftecijfers. In Europa wordt één op de tien bijensoorten met uitsterven bedreigd. De oorzaak van de massale bijensterfte ligt grotendeels bij menselijke activiteiten, zoals verstedelijking, intensieve landbouw (waarbij ook het gebruik van pesticides en meststoffen), het stijgend aantal branden en de klimaatverandering.
High-tech bijenpaleis
Terwijl de rest van de wereld in een rap tempo evolueerde, bleef de manier waarop we bijen houden eeuwenlang onveranderd. Dat maakte bijen kwetsbaar. Daarom ontwikkelde de Israëlische start-up Beewise een high-tech bijenkorf die bijen beter beschermt tegen menselijke en andere invloeden.
De Beehome van Beewise ziet eruit als een container waar bijen langs gleuven in en uit vliegen. Eén bijenkorf kan 48 bijenvolken huisvesten: dat zijn 1 à 2 miljoen bijen. Met de nieuwste technologie kan de imker het welzijn van zijn of haar bijen bewaken. De kolonies worden non-stop gemonitord, een klimaatinstallatie regelt de temperatuur en de luchtvochtigheid, en parasieten worden meteen bestreden. Door altijd optimale leefomstandigheden aan te bieden, vermijdt de Beehome dat bijen gaan ‘zwermen’ en de korf verlaten. Ook het oogsten van de honing gebeurt automatisch.
Niet voor wilde bijen
Alle high-tech snufjes dienen hetzelfde doel: bijen beter beschermen. Volgens Beewise vermindert het gebruik van een Beehome de bijensterfte met maar liefst 80 procent. In de VS staan inmiddels al 24.000 Beehomes, en het bedrijf wil graag uitbreiden naar Europa en Australië. Toch zijn de geïndustrialiseerde bijenkorven niet zaligmakend. In tegenstelling tot honingbijen hebben wilde bijen er geen baat bij, en zij zijn nog altijd verantwoordelijk voor het merendeel van de bestuiving. Voor wilde planten zouden aangepaste landbouwmethodes en het afschaffen van schadelijke pesticiden daarom nog altijd veel doeltreffender zijn.