Plus Start-up maakt veevoeder van CO2

Het innovatieve bedrijfje Deep Branch gaat op pilootschaal veevoeder produceren op basis van CO2. Het krijgt daarvoor financiële steun van onder andere chemiereus DSM, Total en de Europese Innovatieraad.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
CO2 als grondstof
Inès Aoun | 19 maart 2021
Deep Branch Kippenvoer

Het Britse Deep Branch heeft een baanbrekende technologie ontwikkeld waarmee het industrieel afgevangen CO2 via een fermentatieproces in proteïnes omzet. Als energiebron gebruiken ze waterstof. De speciale proteïnes – die de naam Proton kregen – kunnen dienen als basis voor voeder voor kippen of vissen.

60 procent minder broeikasgassen

Proton is vergelijkbaar met vismeel, maar kan – in tegenstelling tot vismeel - het hele jaar door geproduceerd worden aan een vaste prijs. Volgens Deep Branch kan het ook soja vervangen, dat nu nog geïmporteerd moet worden uit Zuid-Amerika. De productie van het veevoeder met Proton stoot naar eigen zeggen 60 procent minder broeikasgassen uit in vergelijking met traditionele varianten.

Kapitaalinjectie

De start-up krijgt nu een kapitaalinjectie van 8 miljoen euro van Novo Holdings, DSM Venturing, Total Carbon Neutrality Ventures en Barclays Sustainable Impact Capital. Deep Branch ontvangt ook 2,5 miljoen euro van de Europese Innovatieraad. Het Verenigd Koninkrijk subsidieert het project voor ongeveer 2 miljoen euro. Met dat geld wil de start-up een pilootfabriek bouwen op de Nederlandse Brightlands Chemelot Campus. Veevoederproducenten BioMar en AB Agri gaan de proteïnes, die daar gemaakt worden, uitgebreid testen.

Commerciële schaal

Ondertussen dromen ze bij Deep Branch al van een eerste commerciële fabriek. Peter Rowe, de CEO van Deep Branch richt zijn pijlen op Noorwegen. “Het land is pionier in de productie van waterstof met een lage CO2-uitstoot en heeft een bloeiende zalmindustrie.” Tegen 2023 wil de start-up op grote schaal Proton produceren.

Vlaamse doctoraatstudente

Lotte Van Peteghem, een doctoraatstudente aan de Universiteit van Gent werkt ook aan een project om CO2 om te zetten in veevoer. Ze wil daarvoor de CO2-emissies van ArcelorMittal aanspreken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.