Start-up Befutura brengt renovatiepotentieel van straten en wijken in kaart

In oktober 2020 lanceerde de Europese Commissie in het kader van de Green Deal haar strategie om een golf van renovaties te veroorzaken. Het doel is om het aantal renovaties de komende tien jaar te verdubbelen. De start-up Befutura ontwikkelde een model dat steden en gemeenten helpt om in hele straten en zelfs wijken collectieve renovatieplannen op te zetten.

Inès Aoun | 5 februari 2021
Befutura Picture2

Onderzoek van technologiefederatie Agoria toont aan dat 95 procent van de bestaande woningen in Vlaanderen gerenoveerd moet worden om te voldoen aan de klimaatneutrale norm. Die ‘energetische’ renovaties zijn een van de speerpunten van de Europese Green Deal en de Vlaamse regering maakt 437 miljoen vrij om elk jaar 95.000 renovaties te realiseren. Het huidige renovatietempo moet echter de komende jaren fors omhoog.

Een van de pistes om die inhaalbeweging te realiseren, is dat steden collectieve renovatieplannen opzetten om energieverslindende woningen onder handen te nemen. De start-up Befutura, gesteund door Start it X, lanceert een totaaltraject om zowel steden en gemeenten als woningeigenaars te ondersteunen bij die grootscheepse renovaties.

Grootste klimaatwinst

Befutura ontwikkelde een model om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. De software die de start-up gebruikt, koppelt openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties,…) aan andere parameters.

“Zo weten steden en gemeenten in welke straten en wijken ze het best kunnen starten om de grootste klimaatwinst te boeken”, verduidelijkt Laurent Meertens, Head of Partnership Cities & Contractors van Befutura. “Als ze inloggen op het dashboard dat we bouwden, kunnen ze per straat en per wijk volgen welke impact renovaties hebben op het energieverbruik en de CO2-uitstoot.”

Terugverdientijd

Op basis van de verzamelde data zet de start-up een communicatiecampagne op voor de bewoners van de straten en wijken met het grootste renovatiepotentieel. Ze krijgen een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen en hun woning futureproof te maken. Befutura geeft ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waar de inwoners recht op hebben. Misschien nog het belangrijkste: de inwoners krijgen uitgerekend wanneer ze hun energetische renovatie terugverdiend hebben.

Na Kessel-Lo en Heverlee lanceert de start-up nu een nieuwe campagne in Wilsele voor 1000 geselecteerde huiseigenaars.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!