Staatssecretaris De Backer wil meer windmolenparken in de Noordzee

Staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) ziet in de Noordzee nog ruimte voor extra windmolenparken. Dat zei hij naar aanleiding van de Belgian Off Shore Days, een vakbeurs voor professionals uit de sector. Meer windmolenparken ter hoogte van de grens met Frankrijk moeten de capaciteit uitbreiden en de afschaffing van domeinconcessies moet bedrijven uit binnen- en buitenland aantrekken.

22 maart 2018
Windturbine Offshore

De Backer mikt op een capaciteitsuitbreiding van de huidige 2,2 gigawatt naar 4 gigawatt. Daarom pleit hij ervoor om in het nieuw Marien Ruimtelijk Plan vanaf 2020 extra windmolenparken te voorzien. "Als we bij de uitbreiding mikken op 4 gigawatt in 2026 zal dat leiden tot verdere innovatie, scherpere prijzen en meer hernieuwbare energie", zegt De Backer aan Knack.

Grens met Frankrijk

Waar De Backer de extra ruimte precies situeert, verduidelijkte hij eind vorig jaar: ze komen naast de huidige windmolens. Het gebied reikt tot aan de grens met Frankrijk. Concreet gaat het over de zandwinningsgebieden Noordhinder Noord en Zuid en Fairybank op zo'n 40 kilometer van de Belgische kust.

Minder overheidssteun

Tegelijk wil De Backer tegen 2020 de domeinconcessies voor windmolenparken schrappen. Dat zijn vergunningen die toelaten elektriciteit uit wind op Belgisch zeegebied te produceren. "De meest innovatieve bedrijven uit binnen- of buitenland moeten de kans krijgen om nieuwe offshore windmolenparken bij ons te realiseren", vindt De Backer. In oktober 2017 bereikte hij samen met minister van Energie Marie Christine Marghem al een akkoord om 3,9 miljard euro minder subsidies te geven voor de windmolenparken die tegen 2020 gebouwd zullen worden.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!