Speciale plug-in laat consumenten klimaatimpact van hun aankoop compenseren

De Nederlandse start-up CO2ok heeft een plug-in ontwikkeld die online shoppers bewust maakt van de milieu-impact van hun aankopen. Consumenten krijgen ook de kans om hun impact te compenseren.

Inès Aoun | 24 augustus 2018
Adobe Stock 85619102

Met één druk op de knop kunnen consumenten berekenen hoe groot de milieu-impact van hun aankoop is. Het gaat dan om de uitstoot van broeikasgassen die tijdens de productie en het transport wordt gegenereerd. Webshops kunnen de plug-in gratis installeren. Enkele Nederlandse en Deense webshops sprongen al mee op de kar.

Compensatie

Shoppers die dat willen, kunnen de impact van hun aankoop compenseren door een extra 'taks' te betalen. Die taks berekenen is soms geen eenvoudige klus. Fabrikanten lopen immers zelden te koop met de hoeveelheid broeikasgassen die ze produceren. Wanneer de informatie niet beschikbaar is, gaat de start-up uit van een gemiddelde 'klimaatkostprijs' van ongeveer 1 procent (met btw). Met de bijdrage die consumenten leveren, worden onder andere duurzame energieprojecten gefinancierd in derdewereldlanden. CO2ok werkt daarvoor samen met de Duitse non-profitorganisatie Atmosfair.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!