Plus “Slechts 20% van grote Europese bedrijven beschrijft klimaatbeleid in zijn jaarverslag”

Europese bedrijven zien hun duurzaamheidsbeleid nog te weinig als een deel van hun algemene bedrijfsstrategie. Dat stelt een rapport van de non-profit milieuorganisatie Climate Disclosure Standards Board (CDSB). Hoe staan Belgische bedrijven ervoor?

Ellen Vervoort | 29 november 2018
Architecture 22039 1920

In december 2016 werd de Europese richtlijn over Non-Financial Reporting (NFR) wettelijk vastgelegd: alle bedrijven met meer dan 500 werknemers moeten in hun financieel jaarverslag onder andere hun CO2-uitstoot, watergebruik en diversiteit op de werkvloer vermelden. “Als ze juist wordt toegepast, kan de richtlijn ervoor zorgen dat bedrijven hun duurzaamheidsstrategie verweven met hun economische activiteiten”, zegt Mardi McBrien, managing director van het Climate Disclosure Standards Board (CDSB), een internationaal consortium van bedrijven en milieuorganisaties.

Checklist

Het CDSB onderzocht of de financiële jaarverslagen van de grootste beursgenoteerde bedrijven van Europa de NFR-richtlijn volgen. Jaarverslagen zijn volgens het CDSB het eindpunt van een proces.

Uit de analyse bleek dat slecht 25 procent van de Europese bedrijven de richtlijn volgt. McBrien: “De rest vinkt hoogstens een checklist af, maar denkt niet na over hoe ze de link kunnen maken tussen het duurzaamheidsbeleid en de bedrijfsactiviteiten.” Dat blijkt ook uit de volgende cijfers: 79 procent van alle jaarverslagen erkent de klimaat- en milieurisico’s, maar slechts 20 procent van alle bedrijven vermeldt een specifieke strategie om die problemen aan te pakken”, stelt McBrien.

België

In ons land kregen grote bedrijven als KBC Group en AB Inbev een goede score. Kleinere Belgische bedrijven doen het minder goed, zij vermelden in hun jaarverslagen geen klimaatbeleid of specifieke deadlines om hun impact op het milieu te verkleinen. Slechts de helft heeft het in zijn financieel verslag over de klimaatopwarming, amper een kwart beschrijft een specifiek milieubeleid. “Belgische bedrijven hebben dus nog een hele weg af te leggen”, aldus McBrien.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk doen beter. Daar leggen de overheden de NFR-richtlijn aan alle bedrijven op, niet alleen de ondernemingen die de grens van 500 werknemers overschrijden. Daarom vermelden de bedrijven in hun jaarverslagen onder andere voor hoeveel broeikasgassen ze jaarlijks verantwoordelijk zijn. 19 procent van de Europese bedrijven doet dat nog niet en in amper 41 procent van alle geanalyseerde jaarverslagen staan specifieke doelstellingen om die uitstoot te verlagen.

Veerkracht

Medio 2019 zal de Europese Commissie de NFR-richtlijn evalueren. McBrien: “Momenteel zijn 6000 Europese bedrijven verplicht de richtlijn te volgen, de CDSB wil dat aantal optrekken. Investeerders stoelen hun beslissing om te investeren immers op de informatie uit jaarverslagen. Als ook klimaat- en milieurisico’s daarin worden opgenomen, kunnen ze een gefundeerde en maatschappelijk verantwoorde keuze maken”, legt McBrien uit.

Dit rapport moet het Europese Parlement en de Commissie helpen prioriteiten te stellen tegen 2020 en daarna. “Als de NFR-richtlijn op de juiste manier wordt toegepast, kan ze de Europese economie toekomstbestendig maken. Momenteel slagen de Europese instellingen daar onvoldoende in. Onze economie moet meer veerkracht hebben om de transitie naar een duurzame samenleving te kunnen verwezenlijken.”

Bekijk het volledige rapport 'First Steps: Corporate climate & environmental disclosure under the EU Non-Financial Reporting Directive'.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.