Siemens bouwt groene waterstoffabriek in Dubai

In Dubai is gestart met de bouw van een fabriek die zonne-energie zal omzetten in waterstof. Het gaat om een samenwerking tussen de Dubai Electricity and Water Authority (DEWA), Expo 2020 Dubai en Siemens. “Dit baanbrekende project is een voorbeeld voor strategische partnerschappen tussen de publieke en de private sector.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Waterstof
Lien Moris | 12 februari 2019
American Public Power Association 270611172
De fabriek zal groene energie van het nabijgelegen zonnepark omzetten in waterstof.
Foto door American Public Power Association

In het Mohammad Bin Rashid Al Maktoum Solar Park in Dubai is gestart met de bouw van een groene waterstoffabriek. De stroom die het zonnepark genereert wordt via elektrolyse omgezet in waterstofgas. Het is de eerste centrale van dat type in de regio van het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Het geproduceerde waterstof wordt opgeslagen en ingezet voor her-elektrificatie, transport en industrieel gebruik. Het kan naar het net gaan, intern worden gebruikt of ‘s nachts worden opgeslagen. Tijdens de Expo 2020 zal alvast een demonstratie gegeven worden van de mogelijkheden op het vlak van groene mobiliteit: bezoekers zullen naar het zonnepark gevoerd worden in brandstofcelvoertuigen die rijden op de waterstof gegenereerd in de fabriek.

Potentieel verkennen

“Dit baanbrekende project is een voorbeeld voor strategische partnerschappen tussen de publieke en de private sector. Het zal bijdragen aan de ontwikkeling van een groene economie in de Verenigde Arabische Emiraten en het potentieel van groene waterstoftechnologie verkennen”, zei Saeed Mohammad Al Tayer, CEO van DEWA, tijdens de aftrap van het project.

Dubai wil in 2020 7 procent van zijn energie uit schone bronnen halen. In 2030 streeft het emiraat naar 25 procent en in 2050 naar 75 procent.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!