ICT

Plus Shayp spoort waterlekken op met realtime verbruiksmonitor

Meer dan 10 procent van het drinkwater in Europa gaat verloren door lekken bij gebruikers. De slimme watermonitor van Shayp spoort lekken op en geeft meer inzicht in het dagelijkse waterverbruik in bedrijven, overheidsgebouwen en particuliere woningen. Tegen 2022 wil het bedrijf zo 100 miljard liter per jaar besparen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2019
Katleen Put | 3 december 2019
David Plas 24575

Shayp ontwikkelde een klein toestelletje dat het waterverbruik in realtime kan meten en de gebruiker waarschuwt als er een lek optreedt. Het apparaatje heeft een eigen batterij. Je bevestigt het eenvoudig aan de watermeter. “Het Shayp-toestel monitort de rotatie van de watermeter”, legt COO Gregoire de Hemptinne uit. “Sinds 2000 werken alle watermeters met een pulse-systeem, een ronddraaiende meter. In de meeste gebouwen staat één rotatie gelijk aan het verbruik van één liter. Telkens als de meter ronddraait, meten wij de rotatie. Zo kunnen we lekken heel precies detecteren.”

Het meetapparaatje stuurt de verbruiksgegevens naar een data-analyseplatform. Via de Shayp-app kunnen gebruikers de gegevens raadplegen. Treden er afwijkingen op in het verbruikspatroon, dan waarschuwt Shayp voor een lek. De app geeft mensen daarnaast ook meer inzicht in hun verbruik, zodat ze bijvoorbeeld weten dat een bad nemen meer water kost dan een douche. Doordat de app om de zes minuten een update van de gegevens doorvoert, wordt het waterverbruik glashelder in kaart gebracht. Dankzij die grote precisie onderscheidt Shayp zich van – vooral buitenlandse – concurrenten met gelijkaardige toestellen.

Waterverlies terugdringen

Shayp werd in oktober 2017 gelanceerd na een incubatieperiode in greenlab.brussels. In mei 2018 zamelde het bedrijf al 350.000 euro in. Daarmee konden de oprichters de eerste versie van hun toestel financieren, de onlinesoftware ontwikkelen en een patent verkrijgen. Het afgelopen jaar rustte Shayp vooral publieke en bedrijfsgebouwen uit met een watermonitor. In de nabije toekomst wil het bedrijf zijn dienstverlening ook naar privéklanten uitbreiden, in eerste instantie via partnerships met verzekeringsmaatschappijen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.