Plus Restwarmte uit Antwerpse haven verwarmt drieduizend gezinnen

De Vlaamse regering maakt 15,7 miljoen euro vrij voor de aanleg van een warmtenet in de Antwerpse woonwijken Luchtbal en Rozemaai. Via een leiding vloeit vanaf 2020 restwarmte van het afvalverwerkingsbedrijf Indaver naar 3.000 gezinnen.

Fran Herpelinck | 27 september 2018
Indaver
Met de restwarmte van afvalverwerker Indaver worden binnenkort Antwerpse woonwijken verwarmd.
© Indaver

De Antwerpse wijken Luchtbal en Rozemaai, aan de noordrand van de stad, krijgen dankzij de Vlaamse regering een duurzame impuls. Voor een warmtenet tussen de haven en de flatgebouwen van de wijken maakt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) in een eerste fase een budget vrij van 15,7 miljoen euro. De aanleg zou in 2020 van start gaan. Ongeveer drieduizend gezinnen zullen zo op termijn hun woning kunnen verwarmen met industriële restwarmte. Bovendien gaan de werken gepaard met de renovatie van de sociale woningen in de wijken, zodat ze beter geïsoleerd zijn. Volgens minister Homans zal er op die manier jaarlijks 27.000 ton CO2 bespaard worden.

Beproefde techniek

Naast de sociale woontorens van de wijken zullen zeven scholen en enkele openbare gebouwen aansluiting krijgen op het net. Ook de wijk Luithagen in Mortsel is een optie. Op termijn wordt het de bedoeling dat naast Indaver ook andere bedrijven uit de haven kunnen aansluiten op het net, zowel om energie op te nemen als af te geven.

Een warmtenet in de wijk Luchtbal is overigens niet nieuw. Tot in de jaren tachtig werden de woontorens al verwarmd met restwarmte uit de elektriciteitscentrale van Merksem. Omdat de flatgebouwen dicht gegroepeerd staan en nu al per blok verwarmd worden, wordt verwacht dat de aansluiting van de nieuwe warmteleiding vlot zal verlopen.

Antwerpen is koploper

Het nieuwe warmtenet voor Luchtbal en Rozemaai is niet het enige dat in Antwerpen op stapel staat. In de woonwijk Nieuw Zuid wordt momenteel een wijkgestuurd warmtenet geïnstalleerd, dat in eerste instantie op aardgas zal draaien. Later krijgt het toevoer van de afvalverbrandingsoven Isvag in Wilrijk. Bedoeling is om veertigduizend gezinnen van warmte te voorzien. Het project van 40,8 miljoen euro ontving in juli van dit jaar een subsidie van 15,9 miljoen euro van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). In het Zilverkwartier in Berchem en omliggende wijken in Antwerpen, Edegem en Mortsel overweegt men om te verwarmen met restwarmte uit de fabriek van Agfa-Gevaert in Mortsel. Een haalbaarheidsstudie wordt in oktober verwacht.

Ook het duurzame bedrijventerrein in wording Blue Gate Antwerp, op het brownfield van Petroleum-Zuid aan de Schelde, krijgt een warmtenet. Op die plek wil de stad Antwerpen graag een nieuw voetbalstadion bouwen. Ook bedrijven zullen op dat netwerk kunnen aansluiten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.