Renewi en GreenCycl brengen circulaire economie tot in het operatiekwartier

Kunnen operatiekamers zich binnenkort circulair noemen? Renewi en GreenCycl onderzoeken in Nederland hoe ze chirurgische instrumenten kunnen inzamelen, desinfecteren en recycleren. Er zijn ook plannen om het proefproject naar België uit te breiden.

Ellen Vervoort | 6 oktober 2020
Recyclage Chirurgisch Afval
© Renewi

De afgelopen maanden voerden de partners een pilootproject uit in drie Nederlandse ziekenhuizen. Daar werden drie afvalstromen afzonderlijk ingezameld: roestvrij staal, inpakmateriaal van polypropyleen en overige verpakkingsplastics. Ook tussen gecontamineerd en niet-gecontamineerd afval werd een onderscheid gemaakt. Afvalverwerker Renewi vervoerde de afvalstromen in luchtdichte verpakkingen naar een proefopstelling van GreenCycl, leverancier van medische materialen en ontwikkelaar voor circulaire oplossingen voor de zorg, waar ze werden gedesinfecteerd en gerecycleerd.

Kosten besparen

Uit het proefproject bleek dat zo tot 85 procent van de 40.000 wegwerpinstrumenten en het afgekeurde metalen afval dat jaarlijks in een gemiddeld tot groot ziekenhuis wordt weggegooid, kan worden gerecycleerd. Zo kunnen ziekenhuizen niet alleen hun materialenvoetafdruk verkleinen, het bespaart hen ook heel wat kosten. Bart van Straten, een van de oprichters van GreenCycl: “Door de instrumenten circulair te verwerken via reparatie, revisie en recyclage kunnen we in sommige gevallen tot 75 procent op de jaarlijkse kosten voor medische instrumenten besparen.”

De partners rollen het project vanaf deze maand verder uit naar meer Nederlandse ziekenhuizen en werken aan een grootschalige installatie om het afval op grote schaal te recycleren. De ontwikkeling van die installatie ligt in handen van Renewi. Die heeft plannen om het initiatief ook in België verder uit te breiden.

Mondmaskers recycleren

Renewi en GreenCycl sloegen het afgelopen jaar ook de in handen in elkaar om het tekort aan mondmaskers tijdens de coronacrisis aan te pakken. De twee werkten samen om mondmaskers selectief in te zamelen, te steriliseren en terug te leveren aan Nederlandse ziekenhuizen.

Frank Geelen, manager materials bij Renewi: “GreenCycl had al een procedé om de mondkapjes te steriliseren en terug te leveren, waar met andere partijen, zorginstellingen en het RIVM (het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) kennis over was uitgewisseld. Deze moeten volgens bepaalde richtlijnen worden ingezameld, vervoerd en aangeboden. Daar komt onze expertise om de hoek kijken.”

Volgens Joost Van der Sijp, oncologisch chirurg en mede-initiatiefnemer van GreenCycl, is de transitie naar een circulaire economie in de zorg na de uitbraak van het coronavirus nog belangrijker geworden. “De coronacrisis heeft ons laten inzien dat we niet afhankelijk willen zijn van andere landen om aan bepaalde materialen te komen. Als we het afval zelf kunnen recycleren, dan houden we de materialen ook hier in omloop. Daarnaast is er vanwege het tekort aan mondkapjes een noodzaak ontstaan om te recycleren.”

Bron: Renewi, Duurzaam Bedrijfsleven

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!