Plus Recordjaar voor Belgische windparken op zee

2019 was een recordjaar voor de windenergieparken voor de Belgische kust. Samen produceerden ze 4700 gigawattuur aan stroom, een stijging van 37 procent tegenover 2018. De vooruitzichten voor dit jaar zijn zelfs nog beter.

Elke Doms | 7 januari 2020
Bop Windenergiepark
© BOP

Niet dat de wind in 2019 zo sterk woei: de stijging is te danken aan een verhoging van de productiecapaciteit. In februari vorig jaar werd het nieuwe windenergiepark Norther operationeel. Dat heeft een totale capaciteit van 370 megawatt, en is momenteel de krachtigste van de Belgische windparken. De totale productiecapaciteit kwam zo op 1556 megawatt, 30 procent meer dan het jaar voordien.

5 procent van de Belgische stroomproductie

De Belgische offshore windparken produceerden vorig jaar samen 4700 gigawattuur aan stroom, tegenover 3408 gigawattuur in 2018. Ze staan inmiddels in voor 5 à 6 procent van de totale elektriciteitsproductie in België. Dat volstaat om 1,34 miljoen gezinnen van stroom te voorzien. Ook binnen de groene stroom nam hun bijdrage toe, van 25 procent in 2018 naar 31 procent in 2019.

Op naar 10 procent

In 2020 zal dat aandeel nog verder toenemen. Normaal gezien komen er dit jaar nog drie nieuwe windenergieparken bij. Als die operationeel zijn, zal België beschikken over een totale capaciteit van 2200 megawatt.

De doelstelling om tegen 2020 de huidige Belgische windenergiezone af te werken, komt daarmee in zicht. Daar was enkele jaren geleden nog twijfel over. Dat 2020 toch wordt gehaald, is te danken aan de schaalvergroting bij de turbines en het inzetten van grotere, gespecialiseerde schepen. Dat stelt Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform (BOP), de vereniging van investeerders en eigenaars van windparken in de Noordzee, in de Standaard. Daardoor duurt het veel minder lang dan vroeger om een windenergiepark te bouwen. Volgens het BOP kan offshore windenergie tegen volgend jaar instaan voor 10 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van ons land.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.