Recordbedrag aan investeringen in groene energie

In de eerste helft van 2021 werd wereldwijd 156 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie: een recordbedrag. Vooral zonne-energie doet het goed.

Katleen Put | 4 augustus 2021
Zonnepanelen

Onderzoek van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) toont aan dat de wereldwijde vraag van investeerders naar duurzame energie blijft groeien. In de eerste helft van 2021 werd er 156 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare-energieprojecten en -bedrijven. Dat is 1,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, en het hoogste bedrag ooit in de eerste zes maanden van een jaar. Ook de tweede helft van 2020 was al een topperiode voor hernieuwbare energie.

De sterke interesse van investeerders in schone energie is deels te verklaren door de COVID-19-pandemie, en de verstoring van de wereldeconomie die daarmee gepaard ging. Dat gaf de bestaande interesse in hernieuwbare energie een extra impuls. De bull run op ‘groene’ aandelen stelde heel wat hernieuwbare-energiebedrijven bovendien in staat om nieuwe aandelen uit te geven en daarmee hun verdere groei te financieren.

Verschillen tussen sectoren

Vooral zonne-energie blijft een succesverhaal. De wereldwijde investeringen in zonne-energie liepen in de eerste helft van 2021 op tot 67 miljard dollar. Een kwart daarvan was voor rekening van de VS en China. De wereldwijde investeringen in windenergieprojecten bedroegen in de eerste helft van het jaar zo’n 49 miljard euro: dat is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2018 en 2019, maar minder dan de 72 miljard die in 2020 werd uitgegeven.

Het verschil in investeringsgraad tussen de sectoren zou deels te wijten zijn aan subsidieregelingen. Bedrijven in China en de VS versnellen al een tijdje hun investeringen in zonne-energie om de deadlines voor enkele stimuleringsregelingen te halen. De subsidieregelingen voor windenergie-installaties zijn inmiddels vervallen, waardoor de investeringen enigszins teruglopen.

Nog meer nodig

Ondanks de (voorlopige) recordcijfers voor 2021 blijven de totale investeringen in hernieuwbare energie sinds januari onder het wereldwijde streefdoel dat in 2020 werd vastgelegd. Hoewel de sector het goed doet, zijn er dus nog méér investeringen nodig om de wereld snel genoeg naar een netto nul-uitstoot te brengen.

Bron: BusinessGreen.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!