Projectontwikkelaar recycleert grondwater voor omwonenden

Grondwater in Vlaanderen is een schaars goed. Omdat alle kleine beetjes helpen, recupereert projectontwikkelaar Revive op een bouwwerf in Oudenaarde 5000 kubieke meter grondwater. Buurtbewoners kunnen het water komen afhalen voor hun gazon of moestuin.

Fran Herpelinck | 9 juli 2020
Img 5675
Met een zwengelpomp kunnen omwonenden van de Saffrou-site grondwater aftappen dat bij de werken gerecycleerd wordt.
Revive

Sinds deze week lopen omwonenden van de Saffrou-site in Oudenaarde af en aan met emmers en gieters. De site van een voormalige textielfabriek in het hart van de stad wordt er door projectontwikkelaar Revive omgevormd wordt tot een compacte woonwijk. Het grondwater dat bij de graafwerken voor een ondergrondse parkeergarage vrij kwam, goed voor een volume van 5.000 kubieke meter, wordt door de ontwikkelaar gerecycleerd en kan door de buurtbewoners afgetapt worden voor het bewateren van hun gazon, planten of groentetuin.

Duurzaam hergebruiken

In eerste instantie bekeek Revive of het bemaalde grondwater opnieuw in de bodem kon sijpelen, wat op de Saffrou-site geen evidentie bleek. Ook in oppervlaktewater lozen was geen optie, zegt Boudewijn De Coninck, bodemdeskundige bij Revive. “In dat geval wordt het doorgaans naar de riolering geleid, maar dat wilden we absoluut vermijden. Aangezien we het grondwaterpeil in Vlaanderen steeds verder zien dalen, wilden we een signaal geven: dat we met z’n allen duurzamer moeten omspringen met het water dat we ter beschikking hebben.”

Groendienst

Het opgepompte water wordt momenteel opgeslagen in een nieuw aangelegde regenwaterafvoer op de site, die aangesloten is op verschillende kraantjes. Daar kunnen buurtbewoners met een ouderwetse zwengelpomp aftappen. Het grondwater is niet drinkbaar maar behoeft geen extra zuivering voor gebruik. Ook het stadsbestuur van Oudenaarde loopt warm voor het initiatief van Revive. Zo zal de groendienst aan de Saffrou-site water ophalen voor de besproeiing van volkstuintjes en voor voetbalvelden of grasvelden in de stad.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!