Portugese start up Heptasense wint innovatiewedstrijd Elia met herkenningssoftware
De winnaar van de vierde Open Innovation Challenge van Elia is bekend. De start-up Heptasense uit Portugal haalde de prijs binnen met gespecialiseerde herkenningssoftware voor camerabeelden. De software zal Elia helpen om haar elektriciteitsnet en data veiliger te maken. Dat is nodig aangezien het energielandschap steeds complexer en digitaler wordt.
Ons energielandschap evolueert razendsnel. De decarbonisatie van de samenleving zorgt voor heel wat hernieuwbare energie. Dat maakt het Europese energietransmissienetwerk steeds complexer en meer gedecentraliseerd. Om die energietransitie op te vangen, moet ons elektriciteitssysteem mee evolueren én digitaliseren.
In het zog van de digitalisering ontwikkelen zich tal van nieuwe technologieën. Die houden echter risico’s in, zowel op het vlak van netbeheer als voor de veiligheid van data- en informaticasystemen. Wie heeft er bijvoorbeeld toegang tot bepaalde sites? En hoe worden privégegevens van klanten beschermd? Loïc Tilman, Head of Innovation bij Elia Group: “Als netbeheerder heeft Elia altijd rekening gehouden met bedreigingen en mogelijke aanvallen op het net. Maar nu het energielandschap steeds complexer wordt, groeien de uitdagingen mee. Als we de doelstellingen van de Green Deal willen halen, dan zullen we moeten versnellen én innoveren op alle vlakken.”
Voor de vierde editie van de Open Innovation Challenge ging Elia Group op zoek naar innovatieve, digitale oplossingen voor een veiliger elektriciteitsnet- en databeheer. “De digitale transitie is in de energiesector relatief laat op gang gekomen, maar begint nu sterk te versnellen. Daarom zet Elia er sterk op in”, zegt Loïc Tilman. “We hebben zelf een sterk innovatiedepartement, maar we beseffen dat we alle uitdagingen niet alleen de baas kunnen. Daarom zoeken we naar samenwerkingen met innovatieve start-ups die problemen op een creatieve manier benaderen.”
Software beveiligt mensen, goederen en data
De award ging dit jaar naar de Portugese start-up Heptasense. Die ontwikkelde software om verdacht gedrag of ongebruikelijke bewegingen te detecteren. Elia beschikt vandaag al over veiligheidsteams die camerabeelden monitoren, maar die camera’s zijn zo gevoelig dat ze ook dieren of wegwaaiende takken ‘opsporen’. Daardoor wordt het veiligheidspersoneel tot duizend keer per dag met een vals alarm geconfronteerd.
De software van Heptasense leest bewegingen beter. Ze detecteert en ‘begrijpt’ verdacht gedrag, zoals wapens dragen of brand stichten. De software ziet het verschil tussen de bewegingen van een dier, een mens of een voertuig, weet wanneer een extra persoon een ruimte binnenkomt en kan handelingen zoals rechtop staan en voorover buigen onderscheiden. Doordat het systeem niet aan gezichtsherkenning doet, is het volledig GDPR-proof. Zo kan het mensen en goederen beschermen zonder de privacy aan te tasten. Een extra pluspunt is dat de software op alle camerabeelden werkt, er zijn dus geen nieuwe, gespecialiseerde camera’s nodig.