Plus Platform voor lokale CO2-compensatie gelanceerd

Bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren of die die hun uitstoot willen reduceren, vermijden of opslaan kunnen terecht bij Claire. Dat is geen nieuw tijdschrift, maar staat voor ‘Clean air’.

Inès Aoun | 22 december 2021
Co2 Voetafdruk

Claire is een digitaal matchmakingplatform voor lokale CO2-compensatie. Het werd opgericht door Bart Vercoutere, Johanna Huylenbroeck, Joris De Keijser en Noah Janssen. Johanna Huylenbroeck legt uit wat Claire wil realiseren: “Stel je voor dat je als ondernemer je resterende CO2-uitstoot kan compenseren door de jeugdvereniging om de hoek financieel te ondersteunen bij de aanleg van een speelbos of bij de plaatsing van zonnepanelen. Deze twee partijen samenbrengen, dat is wat Claire doet. We wilden iets uitwerken waarmee we er als maatschappij in zijn geheel op vooruitgaan, zowel de privésector als de scholen, de jeugdverenigingen, de landbouw, de natuur ...”

Claire heeft de ambitie om tegen 2025 1 miljoen ton CO2 lokaal te compenseren. Om dat te realiseren biedt het op zijn platform verschillende projectcategorieën aan, waarbij niet alleen het aanplanten van bossen maar ook het compenseren via technologieën die de CO2-uitstoot reduceren, een plaats hebben. Denk maar aan warmtepompen, isoleren, kleinschalige windmolens, etc.

Microbel doet aan carbon farming

Recent werd de eerste ‘match’ gemaakt. De zuivelcoöperatie Milcobel heeft ervoor gekozen om een deel van haar CO2-uitstoot lokaal te compenseren via carbon farming. Zo steunen ze lokale boeren in hun duurzaamheidsinspanningen. De landbouwers die aan carbon farming doen, gaan bewust op een andere manier aan de slag met hun weilanden en akkers, zodat er meer koolstof in de bodem opgeslagen wordt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.